Tuinbericht

Week 33 (17, 18 en 19 augustus)

Oogst deze week

  • tomaat
  • sperzieboon
  • prei
  • courgette of komkommer
  • bosje wortel of gele bietjes
  • bladgroente

Mijn vakantie zit er op. Fijn om na drie weken de tuin weer te zien, die er weelderig en met veel zorg onderhouden bij ligt. En fijn om zelf weer te kunnen oogsten. Tijdens de fietstocht die we maakten konden we soms niets anders krijgen dan sperziebonen in blik en een tube tomatenpuree. Dat werd gelukkig gecompenseerd in een berghut waar we een salade aten met sla, komkommer en kruiden die voor onze ogen geoogst werden.

Over de oogst

Aan de tomatenplanten hangen veel vruchten. Nu hebben we vooral zon en warmte nodig om ze goed af te laten rijpen. Dat geldt ook voor de sperziebonen. Ook dat is een gewas dat goed gedijt bij warm weer. Deze week weer keuze uit paarse of groene sperziebonen. Aan de planten waar de vorige week al van geoogst is hangen nog veel mooie bonen.

Het is te merken dat de gewassen op de tuin langzamer beginnen te groeien. Deze week is er niet veel sla. Maar omdat er ook nog roodlof, Nieuw-Zeelandse spinazie en snijbiet is ga je zeker met een bladgroente naar huis.  De rucola die een maand geleden gezaaid is, is mooi opgekomen. Daar mag je ook van oogsten.

Verder: kiezen tussen een bosje wortels of een paar gele bietjes en tussen courgette of komkommer. Voor iedereen is er prei. De buitenste bladeren zijn niet zo mooi weer maar als je die weghaalt houd je een lekker preitje over.

De tuin deze week

Het laatste plantgoed (sla, andijvie, koolrabi en winterpostelein) van dit jaar is binnengekomen en gaan we deze week planten. Vandaag zijn er raapjes gezaaid en we gaan nog radijs en raapsteel zaaien. En verder gaat het maaien, schoffelen, wieden gewoon door; zijn alle uien geoogst en te droge gelegd; moeten de palen en netten waar de peulen aan stonden opgeruimd worden en hoorde ik het gerucht dat de bouw van de houtoven deze week van start gaat.

Activiteiten

Corrie Kamps geeft op 30 augustus en 3 september een workshop goudsbloemzalf maken (kijk in de agenda).

Zit je op Instagram lees dan dit bericht van Ilona van Lavieren. “Beste moestuin-Instagrammers, vanaf heden is er een Instagram account @moestuin_leyduin waarop ik wekelijks mooie beelden van onze fotogenieke moestuin plaats. Hastags waaronder de moestuin te vinden is, zijn #moestuinleyduin en #degroeneakker . Mooi beeldmateriaal dat gedeeld moet worden? Mail het gerust, samen met een korte omschrijving naar ilona@bureaulavie.nl en je Insta naam voor een tag. De moestuin taggen is uiteraard ook een mogelijkheid”.

We zien er naar uit om jullie weer op de tuin te zien.

Marga, tuinteam en stagiaires