Tuinbericht

Week 32-2022: 11, 12 en 13 augustus

Oogst deze week

  • wortel
  • knolvenkel
  • snij- en of sperzieboon
  • sla of andijvie
  • raddicchio (voor de liefhebber)
  • tomaat
  • palmkool, snijbiet, rucola, NZ spinazie
  • bloemen en kruiden

Voor iedereen die op vakantie is geweest, nog gaat of lekker thuis blijft: deze week weer volop reden om naar de tuin te komen. Ik (Marga) was even op pad (fiets- en kampeervakantie in Frankrijk en Nederland)  en om te voorkomen dat ik de groente van Leyduin  al te veel zou missen had ik wat meegenomen in mijn fietstassen. Verbazingwekkend om te ontdekken hoe lang groenten zoals koolrabi, rettich, biet en zelfs bonen goed blijven zonder dat ze gekoeld worden. Zelfs de sla ging drie dagen mee. De tomaatjes maar een dag. Toen waren ze op.

Toen ik vorig jaar terug kwam van vakantie zag het er in de tomatenkas heel droevig uit. We zagen een groot deel van de oogst verloren gaan. Een vochtige, koele zomer betekende dat verschillende schimmels heel goed gedijden. Nu is daar geen sprake van. Goed nieuws? Voor de tomatenliefhebbers wel. Maar verder ….

Over de oogst

Wortel. De eerste worteloogst van dit jaar. Je oogst “voor de voet weg”. Dat betekent dat je oogst waar je voorganger gestopt is. Dus niet her en der wat wortels uit de rij halen maar de wortel pakken die vooraan in de rij staat. We geven aan hoeveel je er mag meenemen. Heb je toevallig veel kleintjes dan tel je die niet mee of voor een halve.

Knolvenkel. Met de riek uit de grond halen. Loof gebruiken om pesto van te maken?

Andijvie of sla. En voor de liefhebber van bittere sla is er ook raddicchio. Die laatste snij je af boven de grond zodat de plant weer kan aangroeien.

Snijboon en/of sperzieboon. Waarschijnlijk mag je beide meenemen.

Tomaatjes.

Snijbiet, palmkool, rucola (niet vergeten), Nieuw-Zeelandse spinazie.

Dahlia’s en Afrikaantjes. Wil je een zonnebloem oogst die dan niet vanaf het middenpad maar vanaf de andere kant van het bed.

Vergeet de kruidentuin niet. Heerlijk verse basilicum, tijm, selderij enz.

Kijktip

Kijk even bij de pompoenen. Ze zijn al mooi aan het kleuren. En als je dan toch stil staat kijk even omhoog om te ontdekken wie er boven je hoofd aan het kwetteren zijn.

Tot ziens op de tuin!