Tuinbericht

Week 30 (27, 28 en 29 juli)

Oogst deze week

  • prei
  • sperzieboon
  • sla
  • andijvie/roodlof
  • courgette/komkommer
  • bosje wortel
  • zonnebloem

De komkommertijd is bijna voorbij op Moestuin Leyduin. De sperziebonen- en tomatentijd komt er zo langzamerhand aan. Ik verheug me daarop maar zal er zelf  nog even op moeten wachten. De komende weken ben ik op vakantie. (Waar ik me ook op verheug). Dat is de reden dat ik dit bericht al op zondag 23 juli schrijf. Het kan dus zijn dat de oogst die je hierboven opgesomd ziet niet helemaal klopt omdat er een gewas is dat toch langzamer groeit dan verwacht of er iets anders is dat snel de grond uit moet. In week 31 en 32 zal Marja het tuinbericht schrijven. Op donderdag en zaterdag zal ze op de tuin zijn. Op vrijdag zijn Hannah en Ineke er om alles in goede banen te leiden. En daarnaast zijn er ook nog de stagiaires (Sofie, Simone en Martin) en Corrie en Jan Willem en de oogstdienst. Kortom, de tuin is in goede handen.

Over de oogst

De eerste sperziebonen kunnen naar verwachting deze week geoogst worden. Let bij het oogsten op het volgende: de bonen hangen onder het blad, als je het bovenste blad opzij duwt zie je ze hangen. Er hangen veel bonen aan een struik. Pluk van een struik alle bonen die groot genoeg zijn. Laat de kleine hangen die kunnen dan nog doorgroeien. Pluk met twee handen (met een hand de boon vasthouden, met de andere het steeltje) dan trek je de plant niet uit de grond. Er staan drie rijen bonen op een bed. Stap niet over het bed heen want dat is erg breed. Als je gaat plukken loop dan door tot het midden van het bed dan hoeven de mensen die na je komen je niet te passeren. Vind je het lastig om zelf te plukken vraag dan of iemand je helpt.  Natuurlijk pluk je alleen waar een oranje vlaggetje staat.

Er is de twee voorgaande weken al geoogst bij het tweede bed wortels dat dit jaar ingezaaid is. Deze week mag het leeg geoogst worden. Neem een klein bosje zodat er voor iedereen genoeg is.

De eerste courgetteplanten zijn al opgeruimd. Er staan er nog  veel maar het betekent dat de planten al veel gegeven hebben. Deze week is er zeker nog voor iedereen genoeg.

Aan elke zonnebloem zitten meerdere knoppen. Dus als je er een oogst heb je toch meerdere bloemen. Zet ze in warm water.

Op de tuin deze week

We merken dat het op zaterdag  soms druk is en dat er veel onbekenden gezichten zijn. Er zijn passanten die even een kijkje komen nemen en er zijn mensen die voor iemand anders in de plaats komen. Neem zelf de tijd  om te oogsten en ondanks de drukte is  altijd wel een rustige plek te vinden om even op een bankje te zitten. Of probeer op donderdag (er kan dan tot 21.00 geoogst worden) of vrijdag te komen.

Kijktip

Een tijdje geleden plaatste ik in de facebookgroep een paar mooie foto’s van de tuin en schreef erbij: “waarom zou je naar Zuid-Frankrijk gaan als je Moestuin Leyduin hebt”. Toch ga ik daar nu heen. Even afstand nemen zodat ik straks weer met een frisse blik naar de tuin en alles wat daarmee samen hangt kan kijken. Als je op de tuin bent hoop ik dat je het geheel en de samenhang kan zien. Een tuin die door de gemeenschap van de oogstaandeelhouders mogelijk gemaakt en gedragen wordt en door de aandacht en inzet van vele mensen elk jaar mooier wordt. Een CSA (Community Supported Agriculture) tuinderij in optima forma.

Geniet van de zomer,

Marga