Tuinbericht

Week 28-2020: 7 t/m 11 juli

Oogst deze week

  • koolrabi
  • courgette
  • komkommer of tomaat
  • sla
  • snijbiet
  • Nieuw-Zeelandse spinazie en ijskruid
  • aardbeien?
  • kruiden en eetbare bloemen
  • prei
  • knolvenkel (als je die vorige week niet geoogst hebt)

Terwijl ik dit bericht schrijf (zondagochtend) is het buiten herfst. Harde wind en regen. De regen is welkom (liever een paar fijne buien i.p.v. urenlang motregen) maar de wind mag wel wat minder (hoewel ik het de surfers onder ons wel gun). In dit bericht geen kijktip want ik heb geen idee hoe de tuin op dit weer reageert.

Als je langs de courgettes loop kan je zien dat uit een aantal planten de kop is gewaaid. In de kop/top zit het groeipunt dat de plant nodig heeft om verder te groeien. Gelukkig hebben we heel veel courgetteplanten maar het is altijd jammer om er een aantal te moeten missen. Ook de maïs en de snijbonen hebben het zwaar. Een deel van de maïsplanten is op de grond gaan liggen, de snijbonen beschadigen omdat ze met hun tere stengels steeds tegen de stokken slaan. Een van onze deelnemers vertelde me deze week dat ze door de tuin zich veel bewuster is geworden wat er bij het telen van groente allemaal komt kijken.

Gelukkig gaat er veel goed. Buiten herfst maar hopelijk is het in jullie keukens en op tafel zomers. Met lekkere zomergroentes, kruiden, aardbeien en bessen en bloemen. Hoewel het afgelopen vrijdag (samen eten op de tuin) geen zwoele zomeravond was voelde het wel zo aan. Met heerlijk eten, fijne muziek van Hanneke, Annemarie en Marcel, een goed gestookte pizza-oven, de laatste Leyduinwijn en veel mensen die het fijn vonden om elkaar te ontmoeten.

A.s. zaterdag (11 juli) om 11 uur is de volgende activiteit op de tuin. Imker, Albert Knol, praat ons dan bij over de bijen op Leyduin en kan al je vragen beantwoorden die je hebt over het leven van de bijen. Meer informatie in de agenda.

Op de tuin kan je een “zonnewijzer” zien hangen. Daarmee wordt niet de stand van de zon aangegeven maar bijgehouden hoeveel er binnen is gekomen voor de zonnepanelen. Afgelopen zaterdag stond de wijzer op 2455 Euro. Bijna op de helft van het benodigde bedrag in een week tijd! Wil je ook wat overmaken: doe dat dan naar NL66TRIO 0338 8341 09 t.n.v. Stichting Moestuin Leyduin.

Over de oogst

Met de kapucijners en peulen is het heel snel gegaan door eerst de hoge temperaturen en daarna de wind. Je kan kijken of je nog iets ziet hangen. Dikke peulen kan je doppen en eten als erwtjes. We gaan al beginnen met opruimen van de planten, netten en palen. Ook al weer de laatste tuinbonen van dit seizoen. Niet heel veel meer, dus voor de echte liefhebbers.

We hebben een ras aardbeien dat altijd laat afrijpt, de malwina. Of we ze deze week kunnen oogsten weten we nog niet want het is verre van ideaal aardbeienweer.

Voor iedereen paarse koolrabi, courgette, komkommer of tomaat, prei, snijbiet, ijskruid, Nieuw Zeelandse spinazie en  sla. Met de slakroppen van Leyduin kan je een aantal dagen doen. Dus elke dag sla eten is het devies. Daarom heb ik aan de deelnemers gevraagd of ze suggesties hebben voor lekkere dressings. Onderaan dit bericht kan je ze vinden. Welke dressing maak jij? Laat het weten.

De komkommers hebben het tijdens de warme dagen van eind juni zwaar gehad, het werd te warm in de tunnelkas en daarom geven ze momenteel wat minder. Gelukkig kunnen we nu met de oogst van de tomaten beginnen. Fred Hagens komt twee keer per week naar de tuin om ze te verzorgen. Daarom zijn ze zo goed gediefd en opgebonden.

Knolvenkel als je die vorige week niet geoogst hebt en er is vast nog wel iets over van vorige week of dat al deze week geoogst kan worden maar dat we nu nog niet kunnen voorspellen. Kortom, weer de moeite waard om naar de tuin te komen.

De tuin deze week

Van onze aardbeienplanten oogsten we drie jaar. Dat betekent dat de planten dit jaar weer opgeruimd worden. Volgend voorjaar zetten we nieuwe planten op een andere plek. Henny Padmos (die voor de aardbeien zorgt) heeft de eerste twee rijen aardbeien al weggehaald. Ondertussen zijn daar Afrikaantjes geplant.

Bij de peren en appels is gesnoeid (zomersnoei). Omdat er aan de peren veel vruchten te dicht bij elkaar hangen is er bij sommige bomen ook gedund. Dat betekent dat er vruchten weggehaald zijn. Zelfs bij sommige appelbomen moesten we dat doen. Dat is een lastige klus want we hebben niet heel veel appels dus liever willen we ze allemaal laten hangen. Dit jaar zal de appeloogst in ieder geval groter zijn dan vorig jaar (toen hadden we één appel). Dankzij al die mensen die in het vroege voorjaar urenlang bezig zijn geweest om rupsen weg te halen.

Er zijn weer veel prachtige boeketten geplukt. Van iedereen die een boeket mee naar huis neemt horen we dat ze lang op de vaas staan en dat het een genot is om de bloemen in huis te hebben. We zijn blij dat we naast groente ook bloemen telen met dank aan Marianne Broekkamp en Ineke Meier. Het laatste nummer van het ledenblad van Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw & Voeding gaat helemaal over bloemen. Titel: Bio-bloemen bloeit op. Zodra dit nummer ook op internet te lezen is zal ik de link in het tuinbericht zetten.

Een aantal weken geleden zat een deel van onze rozen en de kardoen (staat bij de rabarber, lijkt op artisjok) onder de luizen. We hebben er niets aan gedaan en de luizen zijn nu weg. Opgeruimd door hun natuurlijk vijanden zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen, zweefvliegen.

Dressingrecepten voor over de salade

Van Tineke Otte: Olijfolie/balsamico azijn/agavesiroop/honingmosterd, altijd lekker!

Van Machteld Adema: Vers geperste limoen/citroen, goede olijfolie, teentje knoflook, honing en mosterd, én groene kruiden van Leyduin

En Dieuwertje Botman vertelde dat ze yoghurt met ansjovis en groene kruiden mengt. Daar kan je natuurlijk ook op variëren. Citroensap, mayonaise, peper, zout, knoflook. Zure room of sojaroom i.p.v. yoghurt.

De foto bij dit bericht is gemaakt door Niek van Noppen, tijdens “samen eten op de tuin”.

Tot ziens op de tuin!