Week 27-2021: 7 t/m 10 juli
Wat een ongelooflijke prestatie van het torenvalkpaar dat gebroed heeft in de nestkast bij de tuin. De jonge torenvalken zijn alle zes uitgevlogen! Ze vliegen nog in de buurt rond omdat ze nog gevoed worden door de ouders. Vaak zitten ze in de bomen aan de oostkant van de tuin. Luister of je ze hoort roepen of ziet vliegen. Als je geluk hebt zie je hoe ze een muis aannemen van een van hun ouders.
De aardbeien kregen vorige week geen vliegles maar zwemles. Daar waren we minder blij mee. Op woensdag lagen er grote plassen op het land. Bij veel gewassen merkten we dat de grond oververzadigd was met water. Dat betekent dat de planten geen zuurstof uit de grond meer kunnen opnemen. Vooral de kolen stonden er heel zielig bij. Schoffelen om de grond open te maken en hopen dat er even geen regen meer komt is dan de remedie. Wil je helpen met schoffelen (of wieden) dan is dat zeer welkom.
Deze week voor het laatst oogsten op woensdag (7 juli). Maak daar gebruik van en kom in de middag langs. Er worden dan opnamen gemaakt voor het programma BinnensteBuiten en daar horen natuurlijk oogstende mensen bij.
Over de oogst
Spitskool. Afsnijden vlak boven de grote bladeren. Misschien vind je een slak of een rups maar die haal je er gewoon uit en dan weet je zeker dat we geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. Het kan zijn dat de “top” opgegeten is. Dat is dan gedaan door de familie kraai. De kool smaakt er niet minder om. Onderaan dit bericht een recept met spitskool.
Wortels. De eerste oogst van Berkenrode. Je vind ze in de kist bij de oogsttafel. Kleine en grote stonden op het land netjes naar elkaar dus ook in jouw bosje vind je worteltjes van verschillend formaat. Van het loof kan je pesto maken of gebruiken in soep. Zoek op internet naar: recepten met wortelloof.
Prei. We hebben zowel op Leyduin als Berkenrode bedden met prei geplant. Hoewel we de oogst goed wilden spreiden (we hebben ze om de drie weken geplant) lijken ze nu allemaal even groot te zijn. Deze week de eerste prei. De hele prei mee naar huis nemen en alles gebruiken. Het groene gedeelte is minstens zo lekker als het witte deel dus we willen geen afgesneden preiloof in de kist bij het bed vinden.
Sla. Twee kroppen. Gooi wat rode besjes over de sla of aardbei (in plakjes). Een lekkere combinatie.
Rode bes en heel misschien aardbei. Hoeveel hangt af van de weersomstandigheden (aardbei) en of de vogels ze met rust laten (rode bes). Tot nu toe gaat dat laatste goed. Pluk je rode bessen, houd je bakje dan onder het trosje dat je mee wilt nemen. Dan weet je zeker dat het in het bakje valt en niet op de grond.
Tuinboon. Alles moet op. Zelf oogsten. Trek de plant uit de grond. Pluk de bonen door ze richting de wortels te trekken, dan laten ze makkelijk los. Pluk de hele plant leeg.
Vorige week hadden we voor een aantal mensen kapucijners. Helaas valt de oogst tegen. Er hangt nog wel wat (vooral aan de kant direct langs het vaste plantenbed) maar niet veel. Ook vorig jaar konden we niet veel kapucijners plukken. We vragen ons nu af of het wel de moeite waard is om ze te telen.
De snijbiet laten we deze week met rust. Daarvoor in de plaats kan je bietenloof van gedunde bietjes meenemen (zo lang de voorraad strekt).
Over de tuin
Op Leyduin was het nat maar op Berkenrode was het nog veel erger. Een gedeelte van het land dat we daar gebruiken ligt erg laag. De mensen die daar werkten verloren af en toe een laars omdat die in de modder bleef steken. Gelukkig begint het ook daar nu op te drogen.
Met de torenvalken zijn we blij maar dat is niet met alle vogels het geval. Op Berkenrode worden de koolplanten opgegeten door (waarschijnlijk) duiven. Marja heeft er snel een net overheen gegooid. Redden wat er te reden valt. Op Leyduin hebben de kraaien dus de spitskool ontdekt en de courgettes. Ook verdenken we ze ervan dat ze jonge slaplantjes uit de grond trekken. We hopen dat ze de courgettes niet lekker vinden en dat ze na de eerste proeverij, met nu nog beperkte schade, er mee ophouden. Ook is het tijd dat de jonge kraaien hun ouders verlaten en hun heil ergens anders zoeken. Kunnen ze ook geen slechte manieren meer aanleren.
Kijktip
Kijk even bij de sperziebonen. Ze komen in bloei. Ze zwiepten vandaag wel heel hard in de wind. Geniet van de Oost-Indische kers langs het grote middenpad. Je mag er ook een paar plukken om je sla mee te garneren.
Tot ziens op de tuin!
Recept: Geroosterde spitskool met pinda-sesamdressing Voor 4 personen:
spitskool, in de lengte in achten snijden
3 el arachide- of zonnebloemolie;
3 el pinda’s, grof gehakt;
2 el geraspte kokos;
1 el sesamzaad;
4 el grof gesneden koriander;
¼ – ½ rode chilipeper, fijngesneden.
Voor de pinda-sesamdressing:
1 teen knoflook, fijngesneden;
1 rode chilipeper, fijngesneden;
een snuf grof zout;
100 g pindakaas;
50 g tahin;
2 tl geraspte gember;
1 tl suiker;
1 tl sesamolie;
1 el rijstazijn;
2 el Japanse sojasaus;
sap van ½ – 1 limoen
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de parten spitskool op de bakplaat, bestrooi ze met zout en besprenkel met olie. Rooster de kool tot hij beetgaar is en aan de buitenkant een beetje begint te blakeren. Hoelang dat duurt, hangt af van uw oven, het kan in een kwartier gepiept zijn maar ook een halfuurtje kosten.
Doe voor de dressing de knoflook, chilipeper en een snuf grof zout in de vijzel en wrijf fijn. Voeg de pindakaas en tahin, de gember, suiker, rijstazijn, sojasaus, het sap van een halve limoen en 60 ml water toe en roer tot een gladde saus. Proef en voeg naar smaak extra limoensap toe. Roer er als de saus te dik is nog wat extra water door.
Rooster de pinda’s, kokos en het sesamzaad op laag vuur in een kleine, droge koekenpan lichtbruin. Verdeel de parten spitskool over 4 borden of leg ze op een grote schaal. Lepel er wat van de pinda-sesamdressing over en bestrooi met het pinda-kokosmengsel, de koriander en chilipeper. Geef de rest van de dressing apart erbij.
Bron: Janneke Vreugdenhil