Week 26-2021: 30 juni, 1,2 of 3 juli
Ook deze week weer een grote tas meenemen en voldoende bakjes en zakjes of met de bakfiets komen (zie foto).
Voor degenen die het nog niet gelezen hebben en ter herinnering voor anderen. Alleen deze en volgende week kan er nog op woensdag geoogst worden (7juli). Volgende week woensdagmiddag is trouwens speciaal want dan komt het programma BinnensteBuiten opnamen maken van de tuin. We hopen dat er dan veel oogsters zijn (met kinderen), want dat maakt het plaatje compleet. Op 10 juli loopt er op de tuin een fotograaf en styliste rond voor de Libelle Tuinen special van 2022. Veel belangstelling dus. Voor promotie hebben we het niet nodig maar we willen graag laten zien waar een initiatief van een paar buurtgenoten toe kan leiden en hopen hiermee anderen te inspireren.
We kregen de vraag of je je moet aanmelden voor het “Samen eten op de tuin” op 9 juli. Dat hoeft niet. Gewoon komen, iets te eten meenemen om te delen en aanschuiven. Wel natuurlijk nog rekening houden met de coronaregels (dus niet komen als je klachten hebt die op corona zouden kunnen wijzen en gepaste afstand van elkaar houden). In de agenda op onze website vind je meer informatie.
Over de oogst
Koolrabi. Uit de grond trekken. Met blad en al meenemen naar huis. Daar het blad er af halen en apart bewaren. Sommige koolrabi’s zijn gespleten. Dat komt door de overvloedige regen. Als je zo’n koolrabi oogst, snijdt dan voor bereiding het slechte stuk weg. Op de smaak heeft het geen effect. Voor recepten: kijk in de oogstwijzer (o.a. koolrabi met gegrilde perzik en feta) en onderaan dit bericht een recept voor koolrabisoep.
Knolvenkel. Ook uit de grond trekken. Van het loof een lekkere pesto maken. Zie onderaan dit bericht.
Sla. We kunnen er geen genoeg van krijgen. Deel met elkaar hoe jij je sladressing maakt. Olie, azijn, mosterd, appeldiksap, mayo, kruiden, ansjovis?
Komkommertje. Klein maar fijn.
Peultjes of kapucijners. Je mag ze zelf oogsten. Ze hangen er echt maar je moet er de tijd voor nemen. Stil staan, door de knieën, even goed speuren. Ook de dikke peultjes zijn lekker en hoef je niet te doppen. Het ras dat wij telen wordt niet taai of draderig. Eigenlijk heb je twee in één, erwtjes en peultjes.
Kapucijners. Ze zijn beter zichtbaar dan de peultjes maar ze zitten wel een stuk steviger aan de plant dus mesje of schaartje gebruiken. Bij de kapucijners eet je het omhulsel niet. Het gaat dus alleen om de “erwtjes”.
Tuinbonen. We oogsten voor maar je mag deze week ook zelf oogsten. Tuinboonplant met een hand vasthouden en met de andere hand de tuinboon die je wilt oogsten naar beneden trekken dan laat hij makkelijk los.
Stengelui. De bosjes die er nu nog staan zijn wat kleiner dan in de voorgaande weken.
Aardbei of aalbes. De meeste gewassen goed met de overvloedige regen van de afgelopen dagen maar de aardbeien hebben er moeite mee. Bij regen nemen ze veel water op en als dan de zon gaat schijnen gaan ze snel rotten. We durven niet te voorspellen hoeveel er van geoogst kan worden maar ondertussen zijn de aalbessen of te wel rode bessen al lekker zoet aan het worden. Vorig jaar waren er tijdens het oogsten veel bessen op de grond gevallen. Oogst de trosjes voorzichtig.
Kijk waar er verder nog vlaggetjes staan. Misschien kan je nog een kropje andijvie scoren die van vorige week over is.
Vergeet niet om wat bonenkruid mee te nemen en een paar bloemen van de Oost-Indische kers (ze staan langs het grote pad).
Over de tuin
Vorige week hadden we een paar bezoekers die, nadat ze uitgebreid in de voortuin hadden lopen fotograferen, de groentetuin opliepen. Bij de net aangeplante sla bewonderden ze de mooie, rechte rijen. “Er is over nagedacht”, zei de een tegen de ander.
Waar ook over nagedacht is, is de boerenkool. Die gaan we deze week planten. Raar om dat hartje zomer te doen? Tuinieren is vooruitzien. Eerst zorgen dat zoveel mogelijk bedden vol komen met veel verschillende gewassen, dan leegoogsten en waar het kan, weer zaaien en planten.
Op Berkenrode is alles nu goed aan het groeien. Alleen de sojabonen hebben er geen zin in. Ze willen hoge temperaturen en dat zit er nu even niet in.
Beregenen hoeven we niet. Dat scheelt veel tijd die we volop nodig hebben om het onkruid in toom te houden, bedden teeltklaar te maken, te maaien, te planten en te zaaien. Ben je op de tuin en heb je wat tijd over, vraag dan of je ergens mee kan helpen. We willen natuurlijk dat de tuin er volgende week voor BinnensteBuiten, Samen eten en de Libelle er op z’n mooist bijligt.
Kijktip
De courgetteplanten groeien hard en krijgen bloemen. Kan je het verschil zien tussen de mannelijke en de vrouwelijke bloem?
De rozen op de pergola (meteen links) als je de tuin op komt staan prachtig in bloei.
Luistertip
Dit heeft niets met de tuin te maken maar ik heb zin om het met jullie te delen. Neem het me niet kwalijk als het lied in je hoofd blijft hangen. Bij mij thuis werd zondagavond toen het onweer losbarstte en mijn gedachten bij de tuin waren een singeltje opgezet . Gewoon zo’n 45 toeren vinyl plaatje op een pickup maar ook te beluisteren via de volgende link. https://www.youtube.com/watch?v=thAw3saP704
Recepten
Venkelloof pesto.
Ingrediënten
- 1 bos venkelloof (ongeveer 150 g)
- 100 g rauwe noten (ik nam half hazelnoten/half cashewnoten)
- 1 teen knoflook
- 150-200 ml goede olijfolie
- p&z
- eventueel kneepje citroensap
+/- 10 min. totale bereidingstijd
Bereiden
Snijd het loof van de venkelknol, was het voorzichtig, zwiep droog en snijd de dikte stelen eruit. Ik gebruikte 200 ml olie voor 150 gr loof, heb je wat minder loof, gebruik je wat minder olie. Pel het knoflookteentje en snijd in plakjes. Hak het venkelloof grof. Rooster de noten tot ze een weinig kleuren in een droge koekenpan. Meng het venkelloof, knoflook en noten in een keukenmachine of met een staafmixer tot het fijn is. Schenk olijfolie erbij tot de massa lekker smeuïg is en maak op smaak met p&z en eventueel een kneepje citroensap. Uiteraard kun je er ook nog geraspte kaas aan toe voegen, wij vonden dat eigenlijk niet nodig. Bewaar in de koelkast onder een laagje olie en eet binnen paar dagen op.
Dit recept is geschreven door Sebastiaan Bos van de Kievit (tuinderij en pakketten) in Katwijk.
Romige koolrabisoep met groene olie
Ingrediënten (4 personen):
Voor de groene olie:
- 100 ml olijfolie
- 1 el gistvlokken
- 1 el citroensap
- 20 g koolrabiblad
Voor de soep:
- 400 g koolrabi
- 2 sjalotjes
- een scheut olijfolie
- 1/2 tl nootmuskaat
- 500 ml groentebouillon
- 100 ml room
- rasp van een halve citroen
- peper en zout
Bereiding:
Mix 100 ml olijfolie, de gistvlokken, het citroensap en het koolrabiblad tot een groene olie.
Schil de koolrabi en snijd hem in blokjes. Versnipper de sjalotjes en fruit ze in wat olijfolie. Voeg de koolrabi en de nootmuskaat toe. Roerbak 3 minuten.
Voeg de groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat zachtjes koken tot de koolrabi gaar is. Mix de soep mooi glad. Voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout. Klop de soep op met een melkschuimer.
Serveer de soep in glaasjes en werk af met een lepel groene olie en wat citroenrasp.
Bron: De zomerkeuken van VELT.