Week 26-2020: 23-27 juni
“Er is iets ontegenzeggelijks gelukbrengend aan het doppen van tuinbonen. (…) Peulen zijn net juwelenkistjes. Drie, vier, vijf of zes bonen, het is altijd weer een verrassing hoeveel zachtgroene edelstenen er te voorschijn zullen komen”. Niet mijn woorden maar die van Janneke Vreugdenhil in haar rubriek Jannek Kookt in NRC. Ik hang het artikel op het bord. Er staat ook een recept met tuinbonen bij.
Deze week heb je de kans om extra gelukkig te worden als je ook kapucijners mee naar huis neemt en ze gaat doppen. Prachtige paarse peulen waarin mooie groene zaden (de kapucijners) liggen. Wat wel belangrijk is, is dat je geen haast hebt. Dat geldt ook voor het oogsten op de tuin. Zorg dat je ruim de tijd hebt. Want het oogsten kost tijd en soms moet je even wachten om andere de ruimte te geven. En het geldt ook voor het bereiden en opeten. Geniet ervan!
Voor de zekerheid nog even de oogsttijden. Dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 16.00 en donderdag van 9.00 tot 18.00. En zet ook in je agenda dat we op 3 juli “samen eten op de tuin”, vanaf 18.00. Meer informatie vind je in de agenda.
Goed nieuws. We hebben een vergunning gekregen voor plaatsing van zonnepanelen. Dat is fijn want in droge perioden (wanneer er ook veel zon is) gebruiken onze beregeningspompen veel energie. Die kunnen we dus binnenkort zelf opwekken! Stichting Moestuin start met een crowdfundingsactie voor de financiering van de panelen. Binnenkort krijg je daar meer informatie over. Wil je nu al het rekeningnummer van de stichting weten, dat is: NL 66 TRIO 0338 8341 09.
Over de oogst
Tuinbonen, peultjes en kapucijners. In ieder geval voor iedereen twee van de drie.
De peultjes mag je zelf plukken. Doe dat voorzichtig. Trek ze niet van de planten af maar breek het steeltje (gebruik twee handen) zodat de rest van de plant er niets van merkt. Pluk peulen die al ongeveer 10 centimeter lang zijn. Dan zijn ze lekker op smaak. De kleine peultjes kunnen dan verder groeien zodat we volgende week er ook nog van kunnen oogsten. De peulen zijn soms moeilijk te ontdekken omdat ze dezelfde kleur als het blad hebben. Dus, goed kijken, ook onderaan en tussen de planten en de bladeren. Het kan zijn dat we aangeven dat je op een bepaald deel van de rij niet mag oogsten, let daar op.
Ook weer een fijne portie aardbeien. We denken dat ze deze week goed op smaak komen omdat er volop zon is. Je mag ook van de rode bessen oogsten.
Keuze uit courgette en komkommer. We oogsten ze allebei voor zodat je ze kan ophalen bij de tafel. Op deze manier kunnen de planten lang mee.
Verder: sla en snijbiet. En vast nog iets. Dus weer een grote tas meenemen. Neem ook voldoende bakjes en zakjes mee. We hadden een behoorlijk voorraad maar die begint zo langzamerhand op te raken.
Over de tuin
Vorige week schreef ik dat we goed op orde waren met het onkruid. Maar dat onkruid groeit natuurlijk nog wel door. We blijven daarom volop schoffelen en wieden. Daarbij kunnen we altijd wel wat hulp gebruiken.
Deze week komen de boerenkool- en palmkoolplantjes. Dat blijft altijd bijzonder. Terwijl het hoogzomer is en we genieten van gewassen als aardbeien en peultjes vraagt de late herfst ook al weer de aandacht.
Toch goed nieuws over de torenvalk. Vorige week schreef ik dat er geen broedsucces bij de torenvalken was en dat Jan Elfrink in de kast zou gaan kijken. Hij was blij verrast dat hij zich vergist had. In de kast trof hij jonge valken aan. De ouders zijn nu druk bezig om ze te voeren.
Kijktip
Heb je vorige week naar de courgettes gekeken? Nu zijn er nog veel meer in bloei. Naast de kas (bij de munt) staat de lavendel volop in bloei. Een paradijs voor bijen, hommels, vlinders en sluipwespen. Ook bij de vijver is er volop te genieten van bloemen en insecten.
We zien jullie graag op de tuin!
Marga en Marja
P.S. als toegift nog een paar lekkere recepten. Van deelnemers.
Mirjam Geraets maakte een lekker aardbeienclafoutis. Thomas Mol stuurde een recept met tuinbonen en kapucijners.
Aardbeienclafoutis van Mirjam
500 gram aardbeien
130 gram bloem ( ik adviseer 150 gram; wordt het beslag eerder stevig)
150 gram suiker
4 eieren (ik heb 5 middel/groot genomen)
400 ml melk
1 zakje vanillesuiker (kan ook vanillestokje zijn, schraap dan de korreltjes eruit)
30 gram roomboter (of ietsje meer)
1 lepel aardbeienlikeur (of de likeur die je in huis hebt).
Was de aardbeien en verspreid deze in halve stukjes in een beboterde ovenschaal met hoge rand, de clafoutis zal omhoog komen zoals een soufflé.
Klop de eieren met de suiker tot een glad mengsel,
voeg daarna beetje bij beetje de bloem toe, al kloppend,
smelt de boter in een glas in de magnetron en voeg dit toe aan het beslag,
verwarm de melk met de vanillesuiker in de magnetron (lauw),
voeg dit mengsel aan het beslag toe,
en tot slot de likeur, roerend tot een egaal mengsel.
Als dit beslag in een magnetronbestendige kom gemixt is, zet dan de kom in de magnetron, afgedekt met een deksel, op hoog vermogen gedurende 1 minuut en 10 seconden. Dit verkort de baktijd.
Giet het beslag over de aardbeien heen en zet de schaal in de voorverwarmde op 210 graden. In 25 of 35 minuten zou de clafoutis gaar moeten zijn. Het kan langer duren als het beslag te vochtig is (daarom mijn advies om 20 gram meel meer te gebruiken). De 25 minuten baktijd geldt wanneer het beslag 1 minuut en 10 seconden op vol vermogen vooraf in de magnetron is opgewarmd. Hou de clafoutis dus in de gaten.
Warm opdienen is het lekkerst. Het is een toetje. Met wat poedersuiker bestrooien.
Je kunt de aardbeien door elke andere vrucht vervangen. Of door hartige vullingen.
Pappardelle met kapucijners, doperwten en tuinbonen van Thomas.
(Omdat we op de tuin gaan doperwten hebben ga ik het met peultjes doen, 200 gram lijkt me voldoende. MV)
voor 4 personen, nodig: 300 g pappardelle, 25 g boter + 50 g pecorino of parmigiano reggiano, 1 kilo tuinbonen (in peul), 750 g doperwten (in peul), 500 g kapucijners (in peul), 1 courgette, 125 g crème fraîche, schil van 1 kleine citroen (zest, alleen het dunne gele laagje van de schil), zout en peper, bonenkruid, optioneel: paar plakjes spek.
Bereiding: Zet een pan met gezouten water op voor de pappardelle, en een pan water voor de bonen. Kook de kapucijners 10 minuten. Doe na 6 minuten de tuinbonen erbij (koken 4 min. mee). Doe na 8 minuten de doperwtjes er bij (koken 2 min. mee). Afgieten en opzij zetten. Optioneel, bak de plakjes spek krokant en neem uit de pan. Snijd de courgette in stukjes en bak enkele minuten in olijfolie. Voeg de tuinbonen, de doperwten en de kapucijners toe en bak nog twee minuutjes. Kook ondertussen de pappardelle.
Schep de crème fraîche, citroenschil en bonenkruid bij de courgette en breng op smaak met zout en peper.
Giet de pappardelle af en doe meteen terug in de pan, eventueel met beetje kookvocht. Roer er direct de boter en pecorino (of parmigiano) door. Optioneel: verkruimel de uitgebakken spek en voeg dit toe. Roer dan de groenten/bonensaus en de pasta door elkaar en serveer meteen. Lekker met nog een frisse salade ernaast.