Week 21-2021: 26, 27, 28 en 29 mei
Voor de natuur is de overvloedige regen een zegen. Wij genieten ook van de vele tinten groen, de uitbundige groei van het raapzaad, fluitenkruid, smeerwortel en koekoeksbloemen. Maar of het zo goed is voor de moestuin? De komende week willen we het er even niet over hebben. Dus we horen liever niet: “het valt vast mee”, “het komt goed” of “groeizaam weertje”. Ondertussen doen we wat mogelijk is, gaan we heel veel wieden en schoffelen, passen het teeltplan aan en hopen dat het zaad van de sperziebonen, de snijbonen, de maïs en de pompoenen wil gaan ontkiemen.
Er zijn weer plantjes te koop. Plant ze niet meteen in je tuin maar zet ze in een pot en plant ze later, als ze wat groter zijn, pas uit. We horen te vaak dat de plantjes opgegeten worden door de slakken.
Over de oogst
Bosuitjes. Gebruik een schepje zodat je het hele uitje uit de grond haalt. Alles van het uitje (wit en groen) gebruiken.
Sla. Let op waar een vlaggetje staat en oogst daar een krop sla.
Nog een ander bladgewas. Dat kan spinazie, pluksla, rucola of bladmosterd zijn. In alle gevallen: vlak boven de grond afsnijden. De spinazie mag je ook in z’n geheel uit de grond trekken. Dan help je meteen een handje mee want die bedden moeten leeg.
Rabarber. We verwachten dat we niet voor iedereen genoeg hebben. Maar kom je deze week niet aan de beurt dan kan je volgende week een portie verwachten. Een aantal deelnemers vertelden dat ze voor het eerst in hun leven rabarber hadden bereid en dat ze er van gesmuld hadden. Leuk om te horen
Eetbare bloemen. Tussen de perenbomen staat veel bieslook in bloei. Pluk een paar bloemen als ze open zijn. Trek de bloem uit elkaar en strooi de bloemblaadjes over een salade of een ander gerecht. Je mag ook van de viooltjes, madeliefjes en het komkommerkruid plukken. Het raapzaad/koolzaad staat nu in veel bermen in bloei. De bloemetjes zijn lekker.
Over de tuin
Nat dus en te koud voor de tijd van het jaar. De storm van vorige week vrijdag kwam daar ook nog bij. Gelukkig geen windschade in de groentetuin. In de bloementuin ging wel het een en ander om. Ook de slakken hebben het daar nu naar hun zin.
De tomaten en komkommers zijn geplant in de tunnelkassen. De oranje pompoenen zijn rechtstreeks gezaaid op het land. Nu afwachten of ze goed gaan ontkiemen want het zaad houdt niet van lage temperaturen en te veel regen. Tijdens droge dagen is er veel gewied en geschoffeld maar de regen van afgelopen weekend heeft weer veel onkruid doen ontkiemen. Dat wordt op de knietjes bij de wortel, snijbiet, biet, wortelpeterselie en pastinaak en heel veel baantjes schoffelen bij andere gewassen.
De dahlia’s beginnen uit te lopen. Niet alle planten zijn de winter goed doorgekomen. Op de lege plekken zijn nieuwe planten neergezet.
Kijktip
Als je een slak ziet raap hem dan op en laat hem los buiten de tuin. Meenemen naar huis mag ook.
We zien jullie graag op de tuin.