Week 20 (18, 19, 20 mei)
Let op: volgende week donderdag (25 mei) is geen oogstdag. Vanaf de week daarna kan er op donderdag van 10.00 tot 21.00 geoogst worden. ’s Avonds oogsten is zeer aan te raden. Het is dan lekker rustig op de tuin en het licht is vaak mooi.
Over de oogst
Nog een keer raapsteel. Zelf krijg ik er niet snel genoeg van. Wat mij betreft wel altijd even stoven (rauw vind ik ze wat te taai). Voor recepten: die vind je in de schuur, in de oogstwijzer, op www.raapsteel.nl of in onze facebookgroep.
De mesclun die twee weken geleden afgesneden is, is al weer aangegroeid en nu oogstbaar. Let op: sommige plantjes zijn in bloei geraakt. De bloemetjes kan je eten maar de stengels zijn taai. Er is rucola en er zijn nog meer oogstbare blaadjes. In de schuur zullen we een voorbeeld zetten van wat je allemaal kan plukken. Naast de viooltjes en de madeliefjes kan je nu in de kruidencirkel ook de bloemetjes van de bieslook oogsten. Pluk ze als ze open zijn. Haal ze uit elkaar. De paarse bloemblaadjes hebben een pittige smaak.
Ik wil de sla wel uit de grond kijken maar helaas zijn de kropjes nog steeds klein. Wat mij betreft laten we ze nog een weekje staan. De koolrabi/spinazie en rabarber gaan we weer verdelen. Van de spinazie mag je nu zowel groot als klein blad oogsten. Ook hier zijn sommige plantjes in bloei aan het raken. Deze bloemetjes en steeltjes niet eten.
De tuin deze week
Helaas heb ik geen foto’s genomen van de worteltjes voor en nadat ze gewied zijn. Het verschil is spectaculair. Bedden die helemaal groen zagen en waar het moeilijk was om het blad van de piepkleine worteltjes te onderscheiden van onkruid, zijn omgetoverd in bedden met vier keurige rijtjes worteltjes. Ze zitten nu onder insectengaas zodat de wortelvlieg geen kans krijgt om hier eitjes te leggen. Uit die eitjes komen namelijk larven die zich aan de wortel tegoed doen en veel schade aanrichten. (Ondertussen heb ik al een paar vliegen onder het gaas gezien. Toch stiekem er onder gekropen).
De komende dagen gaan we heel veel planten. Buiten o.a. courgette, pompoen, veldkomkommer, prei, knolselderij, sla en de dahlia’s. Vandaag is de Nieuw Zeelandse spinazie uitgeplant (zie foto). In de kassen komt tomaat en komkommer. De nieuwe kas moet eerst nog wel gereed gemaakt worden. Nog een keer de heermoes (die weer de kop opsteekt) weghalen, bemesten en draden spannen waarlangs de planten omhoog kunnen groeien.
De wortels van de heermoes gaan niet naar de composthoop. Het is een plant die zich vermenigvuldigd via de wortel. Met de compost breng je het daardoor weer terug naar het land. Het blad van de heermoes zie ik tijdens de pauzes regelmatig in een kopje warm water verdwijnen. Het schijnt smakelijke thee op te leveren die goed is voor gewrichten. Er zijn meer “onkruiden” die op de tuin deze week gebruikt werden, bijvoorbeeld in een salade. Motto: heb je last van zevenblad in je tuin, eet het dan op.
Er is veel te doen op de tuin, dus hulp is erg welkom.
Kijktip
In de voortuin is veel plaats ingeruimd voor bloemen! Marianne, Ineke, Monique, Irma en anderen zorgen er voor dat daar steeds meer tot bloei komt.