Tuinbericht

week 17-2024: 24, 26 en 27 april

Oogst deze week

  • deelnemersradar
  • sla
  • paksoi of andijvie

Het was fijn om vorige week weer veel deelnemers op de tuin te zien en te spreken. Wel onder wisselende omstandigheden. Soms met een lekker warm zonnetje, soms met een felle bui,

“We hebben geen buienradar nodig want we hebben een deelnemersradar” merkte iemand op toen we met tuinders, vrijwilligers en stagiaires aan het lunchen waren. En dat klopte. Haastige oogsters als er een bui aan kwam, een uitgestorven tuin tijdens de regen en veel mensen tijdens zonnige perioden.

Deze week zijn we weer open op woensdag, vrijdag en zaterdag. Je kan dus ook op koningsdag komen oogsten.

Over de oogst

Sla. Ik merkte dat ik de afgelopen maanden een lekkere krop sla had gemist. Haal er deze week weer een uit de tunnelkas. Zorg voor een lekkere “aankleding” of te wel “dressing” of eet hem helemaal puur.

Paksoi of andijvie. Ook uit de tunnelkas. Neem je de andijvie mee naar huis, kijk dan in de oogstwijzer even naar het recept voor andijvie met kikkererwten. Erg lekker. Paksoi telen we maar een keer per jaar. Dus na deze week hebben we deze groente dit jaar niet meer.

Tussen de perenbomen staat veel marjoraan/oregano. Pluk ervan. Vers gebruiken of drogen om te bewaren (op een theedoek in de keuken).

Over de tuin

De noordoostelijke stroming maakt het koud. Veel plantjes vinden dat niet fijn. Gewassen zoals spitskool zien daardoor paarsrood of blauw (van de kou). Dat komt omdat het bodemleven bij lage temperaturen nog niet goed op gang komt en essentiële voedingsstoffen, met name fosfor, niet vrij komen. Juist fosfor is belangrijk voor jonge plantjes. Gelukkig belooft de buienradar en vast ook de deelnemersradar dat de temperaturen eind van de week gaan stijgen. We zien er naar uit.

Er is weer plantgoed aangekomen. Met dank aan Fred Hagens die het voor ons opgehaald heeft bij plantenkwekerij Jongerius in Houten. Meer dan 4000 plantjes. Het paste net in zijn auto. Deze week gaan de plantjes de grond in.

Kijktip

De foto bij dit tuinbericht is gemaakt door Niek van Noppen. We zijn blij dat de judaspenning zo mooi bloeit.

Als je langs de peren loopt kijk er dan even goed naar. Ze zijn al uitgebloeid. Sommige hebben goed vrucht gezet, andere doen het dit jaar rustig aan (een beurtjaar).

Kijk ook even bij de appelbomen. Zie je de rupsjes van de kleine wintervlinder van de bloesem eten? Misschien zijn het er dit jaar wel minder dan in voorgaande jaren. Het vrouwtje van deze vlinder overwintert als pop aan de voet van de bomen. Nadat ze verpopt is klimt ze naar boven (ze kan niet vliegen) waar ze een mannetje tegen hoopt te komen. De appelbomen hebben deze winter langdurig met hun voeten in het water gestaan. Misschien hebben de vrouwtjes dat niet overleefd. Fijn voor de bloesem. Minder fijn voor de koolmezen die de rupsjes voeren aan hun jongen. Zo heeft elk voordeel, weer z’n nadeel.

Tot ziens op de tuin!