Tuinbericht

Week 17 (28 en 29 april)

Oogst deze week

  • andijvie
  • sla of paksoi

Deze week kan je op vrijdag 28 april van 10.00 tot 17.00 en op zaterdag 29 april van 9.30 tot 15.30 komen oogsten.

De oogst

De andijvie in de kas is nu klaar om geoogst te worden. Er staat ook nog sla en paksoi. Daaruit moet je kiezen. De paksoi is helaas niet heel mooi meer en wat kleiner gebleven. Heb je toevallig een plant die al in bloei schiet (wat bij een paar planten al het geval is) ook de bloem en de stengel kan je eten.

Vorige week zijn we begonnen met het oogsten van rabarber. We gaan daarmee door tot eind juni, dus zo’n tien weken. Ik ga ervan uit dat iedereen twee keer rabarber mee naar huis kan nemen. Dus heb je vorige week al gehad dan moet je weer een paar weken wachten voor je weer aan de beurt bent. Heb je nog niet gehad maar weet je zeker dat je de komende week geen rabarber gaat eten, gun dan de beurt aan een ander.

Je mag weer een paar eetbare viooltjes meenemen. Oogst ze voorzichtig. De bloemen van koolzaad en pinksterbloemen die je nu op veel plaatsen zit bloeien zijn trouwens ook eetbaar.

Hoe oogsten en bewaren

Sla, paksoi en andijvie zijn alle drie bladgroenten die een krop vormen. Je trekt de plant in z’n geheel uit de grond. De wortels kan je in een bak gooien die daarvoor klaar staat. Je mag de plant ook met wortel en al mee naar huis nemen. Schud de wortels dan wel uit zodat je niet te veel aarde meeneemt.

Ik kreeg de vraag hoe je sla het beste kan bewaren. Als je hem met wortel en al mee neemt kan je hem thuis op een koele plek in een bakje water zetten. Anders: sla wassen, in een theedoek wikkelen en in de groentelade in de koelkast bewaren. Dit geldt ook voor de andijvie. De paksoi niet wassen voordat je hem in de groentelade stopt. Als ik veel plaats heb in de koelkast zet ik de sla ook wel eens daarin in een vergiet. Zorg er in ieder geval voor dat de plant nog kan ademen. Dus niet luchtdicht in een plastic zak stoppen.

Meer informatie over de gewassen die je oogst: kijk in de oogstwijzer op de website.

De tuin deze week

Eerst nog een terugblik op afgelopen zaterdag. Ik vond het een gezellige dag. Fijn om veel mensen weer terug te zien en kennis te maken met nieuwe mensen. Veel dank aan degenen die iets lekkers hadden meegenomen.

Helaas blijft het nog steeds te koud voor de tijd van het jaar. Vandaag kwam er een nieuwe lading plantgoed. De plantjes die nu bijna drie weken op het land staan zijn amper groter dan de plantjes die we de komende dagen in de grond gaan zetten. Ik vrees daarom dat de sla die in week 14 geplant is ongeveer gelijk oogstbaar is met de sla van week 17. Dat betekent langer wachten op de sla dan gepland en daarna veel kroppen tegelijk. Conclusie: je kan wel een mooi teeltplan maken maar het weer laat zich niet plannen.

De appels staan mooi in bloei. Er is wat bloesem gesneuveld door de nachtvorst maar ik verwacht niet dat dat effect zal hebben op de oogst.

Met veel geduld is er gewied bij de worteltjes en de bietjes zodat ze niet overwoekerd raken door onkruid dat sneller ontkiemd. Soms is het echt een zoektocht om de gewenste kiemplantjes te onderscheiden van de ongewenste. Gelukkig zijn er een aantal vrijwilligers op de tuin die juist dit priegelwerk fijn vinden om te doen.

Kijktip

Veel bomen in het bos komen nu in blad. Het geeft een prachtig scala aan prilgroene kleuren.

Moestuin Leyduin mesclun