Week 16
Hoera, de eerste oogst van 2017 komt eraan. 22 april is het zover. Van 9.30 tot 15.30 zijn we open. Om 10.30, 12.00 en 13.30 geef ik een rondleiding. Om 14.00 vertelt de imker over de bijen op Leyduin. Hij neemt je ook mee naar de nieuwe bijzonder bijenkast die onlangs geplaatst is.
Lukt het je niet om op 22 april te komen dan mag je ook de 21ste tussen 14.00 en 17.00 komen.
Vanaf volgende week houden we dan de normale oogsttijden op donderdag, vrijdag en zaterdag aan. Op konings- en hemelvaartdag zijn we dicht.
De oogst van deze week: sla en paksoi
De temperatuur is nog laag. Alles wat we de afgelopen weken buiten geplant en gezaaid hebben groeit daardoor langzaam. Gelukkig hebben we twee tunnelkassen waarin het als de zon schijnt snel warm wordt. Daaruit deze week de eerste oogst: sla en paksoi.
Hoe oogsten
Paksoi en sla (en andijvie) oogst je op dezelfde manier. De krop vlak boven de grond vastpakken en uit de grond trekken. De wortels nemen een hoop grond mee. Pas op, dat die grond niet op de andere planten valt. Er staat een kist bij het bed waarin je de wortels kan gooien. Je kan ze met de hand van de plant afdraaien of met een mes afsnijden. Je kan de plant ook met wortel en al meenemen naar huis en in een bakje met water zetten. Dan blijft ze langer vers.
Kijk in de oogstwijzer even bij paksoi en sla daar lees je meer over deze groenten. Naast oogst- en bewaarinstructies ook recepten.
Van zowel de paksoi als de sla kan je alles gebruiken. Wel goed wassen. Groente die je in de supermarkt koopt is al gewassen. Als deelnemer van Moestuin Leyduin moet je dat zelf doen. Het is trouwens zo dat de meeste gewassen beter bewaarbaar zijn als ze niet gewassen zijn. Met het wassen verwijder je ook de natuurlijke beschermlaag.
De tuin deze week
We zijn op verschillende manieren bezig geweest om de gewassen die op het land staat zo goed mogelijk te beschermen en te verzorgen. Op veel bedden is compost aangebracht en er is veel geschoffeld om het opkomende onkruid de kop in te drukken.
Het was de afgelopen weken koud en droog. De beregening heeft daarom al aangestaan. Erg vroeg voor de tijd van het jaar.
De spitskool en koolrabi die onlangs geplant zijn, zijn afgedekt omdat ze ontdekt waren door duiven die dol zijn op jonge koolplantjes.
De rabarber is al flink aan het groeien. Een deel van de planten schiet al in bloei en dat is niet de bedoeling omdat dat veel energie kost. Ik heb er geen goede verklaring voor. Watergebrek zou een oorzaak kunnen zijn. Daarom is er al een paar keer gesproeid.
De voortuin (bloemen, kruiden, fruit) wordt elke dag een beetje mooier. Veel bollen kwamen in bloei, evenals de fruitbomen. Onder de pergola (links van de ingang) valt steeds weer iets nieuws te ontdekken evenals in het stukje kruidentuin daarnaast.
De kweektafel in de kas staat vol met bakken waarin bloemen opgekweekt worden. Voor een deel worden ze straks buiten uitgeplant. Een ander deel wordt overgezet in plastic potjes en kan je bij de schuur kopen . Ze zijn opgekweekt uit biologisch zaad met biologische potgrond zonder gebruik van pesticiden. Dus: neem wat kleingeld mee. Er is ook jam te koop.
De komende weken zullen we nog vooral bladgroenten hebben (sla, andijvie, raapsteel). Dat zijn gewassen die al vroeg in het voorjaar de grond in kunnen en snel groeien. De eerste bedden worteltjes zijn ook al gezaaid maar die hebben minstens 100 dagen nodig voordat ze geoogst kunnen worden. En schorseneer en pastinaak doet er helemaal lang over. Begin april zijn ze gezaaid. We oogsten ze pas in oktober.
Kijktip
Voor het eerst dit jaar weer op de tuin? Neem dan even de tijd om een rondje te lopen. De uien, tuinbonen, peulen en kapucijners zijn al lekker aan het groeien. De appelbomen beginnen in bloei te komen en aan de aalbessen hangen al veel bloemtrosjes.