Week 13-2020
Het ritme van het teeltseizoen
Op 13-3 zaaiden we raapsteel. Omdat we wisten dat er een koude periode aan kwam legden we er vliesdoek overheen (zie de foto bij dit tuinbericht). Vandaag tilde ik het doek een beetje op en zag al mooie rijtjes hele kleine plantjes. Raapsteel kan je vanaf begin maart zaaien in de volle grond en kiemt in ongeveer een week. Dat is heel anders dan de Nieuw Zeelandse spinazie. Dat gewas kan je pas in mei buiten zaaien en heeft een kiemduur van een week of drie. Een paar dagen geleden zaaiden we de NZ-spinazie in onze nieuwe opkweekkas. Daar is het lekker warm.
Zo heeft elk gewas eigen wensen. Tuinbonen kunnen best tegen een paar graden vorst en hebben we daarom nu al geplant. Sperziebonen zijn echte warmteminnaars. Die zaaien we pas vanaf eind april.
Het ritme van het teeltseizoen is weer begonnen. De groentetuin die er aan het eind van de winter altijd wat troosteloos bij ligt krijgt weer structuur. De aardbeien lopen uit, de palen voor de peulen en de kapucijners staan op hun plek, de uitjes zijn gepoot en de knoflook die in het najaar geplant is vormt al een mooi gewas. Er is o.a. spinazie, snijbiet, radijs, raapsteel, rucola gezaaid. Volgende week gaan we de eerste sla- en koolplantjes van dit jaar buiten uitplanten.
De tunnelkassen staan al een paar weken vol met sla, andijvie, koolrabi en paksoi. Daar zijn ook al de eerste slachtoffers gevallen. Een ritnaald is de dader. Ritnaalden zijn koperkleurige larven van de kniptor. Ze vreten de ondergrondse en zachte delen van de plant aan. De aangetaste planten sterven af. Er zijn nog maar een paar plantjes omgevallen dus de schade is te overzien.
De rabarber kan je bijna zien groeien, de peren- en appelbomen komen in bloei. Net als allerlei bollen en vaste planten. We vinden het jammer dat momenteel maar een paar mensen hier van kunnen genieten.
Steun en logistieke opgave
We weten dat er veel mensen zijn die wel in gedachten op de tuin zijn. Dank voor alle lieve mailtjes en het aanbod om te helpen. Het werk op de tuin kunnen we daarom goed aan.
We staan straks voor een logistieke opgave. Hoe gaan we het oogsten regelen zodat we dat op een veilige manier doen waarbij we de adviezen van het RIVM en de maatregelen van de overheid uitvoeren?
Joke Ruis bood aan om te regelen dat de oogst bezorgd wordt bij mensen die zelf niet naar de tuin kunnen komen. Verschillende oogstdiensters gaven al aan te willen helpen om de oogst goed te begeleiden.
Wat we nu hard nodig hebben is iemand die een systeem kan maken waarmee geregeld kan worden wie op welk dagdeel mag komen om te oogsten. Ben jij dat? Laat het weten.
Kijktip
Tijdens het oogstseizoen geef ik vaak een tip waar je op moet letten als je op de tuin bent. Nu een tip voor thuis. Ga in de avond om een uur of 9 naar buiten (balkon, tuin) en kijk naar de sterrenhemel. Het zicht is al dagen lang erg goed. Kijk naar het westen en zoek de planeet Venus. Die is nu heel helder.