Tuinbericht

Week 12-2020

Oogst deze week

  • maatregelen coronavirus

De tuinbonen zitten in de grond, de lente-uitjes zijn gepoot, er zijn capucijners en peulen gezaaid evenals rucola, raapsteel en radijs. De tunnelkassen staan vol met plantgoed. In de opkweekkas zijn de eerste plantjes aan het ontkiemen. De rabarber zien we elke dag wat groter worden, de bloesemknoppen zwellen, op warme dagen komen er al bijen uit de kasten en in het bos horen we steeds meer vogelgeluiden.

Kortom, het voorjaar komt op gang. Het grote wachten (de tijd in het voorjaar waarin je als tuinder van alles wil doen maar nog geduld moet hebben) is voorbij.

Alles normaal? Nee, natuurlijk niet. Ook ons houd het coronavirus bezig. Onze jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst die we altijd eind maart plannen gaat niet door. We vinden het niet gepast en verantwoord om met zo’n 50 à 60 mensen gezellig samen te komen.

Het werk op de tuin gaat wel door. Er is voldoende te doen. In deze tijd van het jaar zijn er bijna nooit meer dan tien mensen gelijk op de tuin. Van maandag t/m zaterdag wordt er op gewerkt. Op woensdag werken we op Berkenrode. We volgend de adviezen van het RIVM en nemen de volgende maatregelen.

– niet komen als je ziekteverschijnselen hebt,

– we houden afstand van elkaar. Dat is gelukkig makkelijk op de tuin. We zijn buiten en met allerlei klussen houd je vanzelf al afstand. We zetten koffie en thee klaar voor de pauzes maar houden dan ook afstand. Het staat iedereen vrij om een eigen thermoskan, handdoek, handschoenen, zeep enz. meenemen.

We hebben ook wat klussen die eventueel thuis gedaan kunnen worden zoals het verven van de latjes die we willen gebruiken te vervanging van de plastic bordjes bij de bedden.

We kunnen verder nog niet goed inschatten of de maatregelen die door de overheid genomen zijn effect op de tuin hebben. Het zaad en pootgoed is gelukkig allemaal al geleverd. Van onze leverancier van plantgoed hebben we nog geen signalen dat zij de bestellingen die we daar gedaan hebben niet kunnen nakomen.

Hopelijk is half april alles weer normaal zodat we geen extra maatregelen hoeven te nemen zodra het oogstseizoen weer begint.

We wensen jou en je naasten een goede gezondheid.

Veel groeten, Marja en Marga