Tuinbericht

Oogsten in december

Oogst deze week

  • boerenkool
  • palmkool
  • en misschien nog iets anders

De tuin is nu echt in winterstand maar ook dan is het er goed toeven. Zeker met het mooie weer dat we de afgelopen dagen hadden. Dus kom gerust een keertje langs en kijk dan ook of er nog wat te oogsten valt.

Heb je zin in boerenkool of palmkool? Dat hebben we nog volop op het land staan. Als je geluk hebt is er ook nog een knolselderij, aardpeer of rode kool. Deze week kon er ook weer van de winterpostelein geoogst worden.

De komende twee weken zijn we open op maandag, dinsdag en donderdag van 9.30 tot 15.00. Op vrijdag 14 december kan je ook tussen half 2 en half 4 komen. Misschien kan er ook op zaterdag 22 december geoogst worden. Als dat het geval is laat ik het weten. Daarna zijn we twee weken dicht.

Alvast betalen voor volgend jaar.

Al veel deelnemers hebben hun oogstaandeel voor al 2019 betaald. Als je dit jaar betaalt hoeven we maar 6 % BTW te bereken. Vanaf 1 januari wordt dat 9%. Hierbij de link voor de betaling (alleen te gebruiken door deelnemers). https://moestuinleyduin.nl/betalen-2019/

Een lekker recept voor een gerecht met boerenkool (palmkool mag ook)

Uit: Kook het seizoen. Door Leentje Speybroeck.Uitgegeven door Velt. Net verschenen, aanrader. Met veel uitleg over seizoensgroenten, waarom het zo fijn is om deelnemer te zijn van een zelfoogst (CSA-tuinderij) te zijn en lekkere recepten.

Shakshuka. Nodig: 200 gram ingemaakte tomaten of tomatenpassata, 200 gram pompoen, 100 gram knolselderij, 2 uien, 1 teen knoflook, 400 gram boerenkool (alleen het blad, niet de stelen), scheut olijfolie, 2 tl gemalen komijn, 1 mespunt cayennepeper, 1 laurierblad, 4 eieren, 1 tl gehakte, verse koriander, 1 laurierblad, 4 eieren, peper en zout.

Bereiding: pompoen en knolselderij in fijne blokjes snijden, uitje snipperen, boerenkool in reepjes snijden.
Scheut olie in brede, lage pan en fruit de ui. Voeg komijn en knoflook toe en laat nog even stoven. Voeg tomaten, pompoen, cayennepeper, laurierblad toe en laat op laag vuur twintig minuten sudderen. Te droog? Voeg wat water toe.
Voeg de boerenkool toe en als die geslonken is de knolselderij. Laat nog eens 15 minuten sudderen. Kruid met peper en zout. Maak vier kuiltje in het mengsel en breek in elk kuiltje een ei. Laat ze ongeveer 8 minuten pocheren op een laag vuur. Serveer op elk bord een gepocheerd ei met saus en werk af met verse korianderblaadjes.

Fijne winter!