Tuinbericht

week 28-2024: 10, 12 en 13 juli

Oogst deze week

  • sla
  • komkommer
  • aardappels
  • biet, knolvenkel of spitskool
  • bladgroente
  • veldboeketje

Maandag hebben we onze eerste serie aardappels geoogst: de Twinner, een vroeg ras dat flinke knollen kan maken. Deze aardappel is goed bestand tegen de aardappelziekte Phythofthora, en dat is geen overbodige luxe met dit vochtige, schimmelgevoelige weer.

Waar we de aardappels voorheen alleen van collega-telers afnamen en los verkochten, hebben we deze winter besloten twee keer aardappels in het teeltplan op te nemen. Het lijkt wel een vooruitziende blik te zijn geweest, want in dit tot dusver magere seizoen zijn we er maar wat blij mee.

En het fijne is: we hebben dit jaar een mooie opbrengst. We telen de aardappels op Berkenrode, waar we elke maandag met een flinke groep vrijwilligers werken. Op onze tweede teeltlocatie aan de Herenweg telen we gewassen die zich makkelijk laten vervoeren naar Leyduin. Veel van de tuinbonen en spitskolen kwamen al van Berkenrode, straks zul je ook Berkenroodse wortel, biet en ui ontvangen.

Over de oogst

Aardappel. De Twinner, een vastkokende aardappel, is bijzonder smakelijk: even schoonborstelen en eet ‘m in de schil.

Sla. Een ruime keuze uit diverse soorten sla.

Komkommer. Heerlijk, knapperige komkommer uit de kas.

Spitskool, knolvenkel of biet. Per oogstdag een ander aanbod, laat je verrassen.

Bladgroente. Ook deze is per dag wisselend, afhankelijk van het aanbod. Denk aan Nieuw Zeelandse spinazie, rucola, snijbiet. Van alles hebben we niet veel. Let dus goed op waar een oranje vlaggetje staat. Daar mag je oogsten.

Veldboeketje. Alle deelnemers kunnen een boeketje plukken met veldbloemen van het land (let op: bij de bloemen uit de bloementuin geldt het vaste tarief van 5 euro voor een boeket).

Over de tuin

Nog steeds geen ‘normaal’ zomerweer: de temperatuur gaat omhoog, maar het weer is behoorlijk onstuimig. Gelukkig beginnen veel gewassen die het van zomerweer moeten hebben (courgette, pompoen, paprika) nu ook te groeien, en slaan de verschillende soorten bonen eindelijk aan – later dan gebruikelijk, maar ze groeien.