Tuinbericht

Week 20-2021: 19, 20, 21 en 22 mei

Oogst deze week

  • toch een (kleine) oogst
  • kropsla
  • blad en kruiden waar vlaggetjes staan

In tegenstelling tot wat we vorige week meldden, valt er deze week toch iets te oogsten. Er is namelijk een bed sla eerder oogstklaar dan we verwachtten. Zonde om daar geen gebruik van te maken.

We houden de gewone oogsttijden aan. Woensdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 en zaterdag van 9.00 tot 16.00. Bij aanhoudende regen houden we ons wel het recht voor om in de middag de poort eerder te sluiten. Omdat de oogst maar beperkt is en heel eenvoudig, is er geen oogstdienst om uitleg te geven. Instructies vind je in dit bericht en op het bord.

Over de oogst

Deze week een kleine oogst waar je een lekkere salade van kan maken.

Kropsla. Staat links achteraan op de tuin. Krop uit de grond trekken. Wortels achterlaten in de kist die daarvoor klaar staat. Er zijn ook mensen die de plant met wortel en al meenemen en thuis in het water zetten of soms zelfs in de tuin planten en dan af en toe wat blaadjes er van oogsten.

We kunnen niet garanderen dat de sla zo groot is  als die op de foto bij dit bericht en een zonnebril heb je, denken we, niet nodig.

Kijk even waar er verder nog een vlaggetje staat. Waarschijnlijk bij de rucola en bij de mesclun en bij verschillende kruiden. Mesclun bestaat uit verschillende snel groeiende koolsoorten zoals raapsteel en bladmosterd. Snijd de blaadjes vlak boven de grond af zodat de plantjes weer kunnen aangroeien. Bosje dat je afsnijdt mag zeker polsdik zijn. Gebruiken in een salade (klein snijden, ook de steeltjes), door de pasta of stampot, een omelet of leg een aantal blaadjes op een boterham met hartig beleg.

De blaadjes zien er soms al wat zielig uit als je thuis komt. Leg ze dan  in een bakje water. Als ze er weer fris uitzien, even uitschudden en dan in de groentela bewaren. Sommige mensen wikkelen de blaadjes in keukenpapier of zetten ze in een glas water. In ieder geval niet in de zon leggen.

Over de tuin

Van collega’s uit Leiden en Katwijk ontvingen we bericht dat ze hevige buien met hagel te verduren hadden gehad en daardoor hagelschade in hun gewassen (spinazie, sla). Gelukkig is het bij ons niet zo bar geweest. Wel is de grond nu meer dan verzadigd met water.

Vorige week gaven we aan dat we rabarber gingen oogsten maar vast niet voor iedereen zouden hebben. Dat viel mee. De rabarber geniet van de vele regen en blijft maar nieuwe stelen produceren. Binnenkort gaan we er weer van oogsten.

Met veel inzet is er door veel mensen gewied en geschoffeld. Zo houden we het onkruid aardig in de hand.

Ondertussen zijn de eerste sperzie- en snijbonen en maïs gezaaid en courgetteplanten uitgeplant.

Deze week verwachten we veel plantgoed. Bestemd voor de tunnelkassen (tomaat en komkommer), voor Berkenrode en voor Leyduin (o.a. basilicum, rode kool, bleekselderij en spruitkool). Beregenen zal niet nodig zijn maar voor de planters is het wel fijn als het weer een beetje meezit.

Hoe het met de torenvalken gaat blijft spannend. Bij de kast is een boommarter gesignaleerd. Die is uit op de eieren.

Kijktip

Vorige week waren de tuinbonen ook al een kijktip maar dat zijn ze deze week weer. Je komt er langs als je de sla gaat oogsten. Ze staan prachtig in bloei. Klaar om door insecten bevrucht te worden zodat elke bloem kan uitgroeien tot een mooie tuinboon. Een paar planten aan de boskant zijn opgegeten door de slakken. Hopelijk rukken die veelvraten niet verder op.

Ook in de aardbeienplanten zien we steeds meer bloemetjes verschijnen. En een luistertip: de koekoek laat zich regelmatig horen.

Tot ziens op de tuin!