Tuinbericht

Week 20-2020: 12 t/m 16 mei

Oogst deze week

  • sla
  • raapsteel
  • radijs
  • knoflook
  • rucola en andere blaadjes

Geen omvangrijke oogst. We zitten nog steeds in de zogenaamde ‘hungry gap’ periode. Dat is de lenteperiode waarin in onze klimaatzone nog weinig seizoensgroenten van de koude grond te oogsten zijn. In sommige winkels zie je al aardbeien, tuinbonen of peultjes maar die komen dan uit een kas of uit Zuid-Europa. Maar er is deze week op Moestuin Leyduin wel al genoeg om een lekkere salade van te maken.

We vergeten het zelf ook nog af en toe maar het middenpad is om naar de bedden waar je oogst toe te lopen. Loop terug via een van de zijkanten van de tuin. Zo geven we elkaar goed de ruimte.

Over de oogst

De eerste sla van het land dit jaar. Dat er nog veel mogen volgen. Nog geen grote krop maar in combinatie met wat radijs(loof), rucola en andere blaadjes die je deze week mag plukken kan je er een frisse lente salade van maken. Met als garnering een paar eetbare bloemetjes.

Rucola en mesclun (gemengde blaadjes) zo’n 1,5 centimeter boven de grond afsnijden. Snij het hele plantje, dan kan het weer aangroeien.

Ook deze week weer een bosje raapsteel. Voor een stampotje, rauw als salade, even roerbakken met de knoflook. De raapsteel trek je in z’n geheel uit de grond. Radijs is trouwens ook lekker als je het even roerbakt.

Als je raapsteel of radijsloof in de salade gebruikt snij het dan heel klein. Maak een dressing met olijfolie, lekkere azijn, iets zoets (beetje honing, appeldiksap of ahornsiroop), eventueel een schepje mosterd. Rozijn of klein gehakte noten er door en zachte kaas.

Ook deze week weer verse knoflook. Te gebruiken als een lenteuitje. Dus in z’n geheel opsnijden. Alleen de gele bladeren weggooien.

De tuin deze week

De temperatuur raakte in een vrije val. De Noordoostenwind stak op. Weg was het heerlijke lentegevoel. Ook vorig jaar hadden we in mei een koude, droge periode. Helaas, want de planten vinden dat niet fijn. Die willen nu lekker groeien maar daar hebben ze wel warmte en water voor nodig.

Ook de bijen houden van wat hogere temperaturen. Vorige week leverde dat de eerste zwerm van dit jaar op afkomstig uit de hangkorf. Albert Knol, onze imker heeft de zwerm geschept en in de leegstaande paalkast gedaan. We hebben nu net als vorig jaar weer vier bijenvolken. En misschien binnenkort wel een vijfde maar dat moet dan op eigen initiatief de kast vinden die hoog in de kastanjeboom is opgehangen. We hebben er al speurdersbijen rond zien vliegen. Nu moeten ze de rest van hun volk nog overtuigen dat dit een fantastische woonplek is. De foto bij dit oogstbericht is gemaakt door Ton Apon. Ton was erbij toen de bijen gingen zwermen. In onze facebookgroep staan nog meer mooie foto’s van deze gebeurtenis.

De tunnelkassen zijn leeg en gereed gemaakt voor de tomaten- en komkommerplanten die deze week komen. Ook het land is klaargemaakt voor veel gewassen zoals pompoen, courgette, yacon, ijskruid,  Nw Zeelandse spinazie en patisson. Of we die gewassen ook daadwerkelijk de grond in gaan stoppen hangt van de temperatuur af. We willen ze een goede start meegeven en weten dat daarbij de temperatuur belangrijk is.

Er komen ook spruitkool-, rode kool en knolselderijplanten. Gewassen die in deze tijd van het jaar de grond in gaan en die we dan eind van het oogstseizoen gaan oogsten.

Kijktip

Loop een rondje door de voortuin en kijk ook even bij de vijver. Steeds meer bloemen komen in bloei. En blijf de tuinbonen volgen. Misschien zie je de eerste boontjes al hangen.

 

We zien jullie graag op de tuin.