Week 19-2020: 6 t/m 9 mei
Jaren geleden kregen we de bijenkorf cadeau van een man die hem speciaal voor ons gevlochten had. Joost van Vondel (die later deelnemer werd) kwam ooit langs met de vraag of hij zelfgemaakte vogelkastjes bij ons mocht ophangen. De beelden van Mariken de Goede verbleven lange tijd op onze tuin en nu schonk Marieke Adrichem ons twee mooie kunstwerken. Dit allemaal vanuit de gedachte dat Moestuin Leyduin een plek is waar natuur, ambacht en kunst elkaar verrijken. Heel bijzonder om te merken dat veel mensen daaraan willen bijdragen. Dat merken we ook door alle mooie stenen die we van jullie hebben gekregen voor de nummering bij de bedden. Een deel heeft al een plaatsje gekregen.
In september 2016 en 2018 organiseerden we op de tuin “kunst op de tuin”. Onze eigen kunstbiënnale. Voor 2020 staat dit evenement weer gepland. Of het doorgaat is nu nog ongewis. Voorlopig hebben we nog te maken met de maatregelen i.v.m. de indamming van het Coronavirus.
Op 5 mei en 21 mei is de tuin dicht. De mensen die normaal op die dagen zouden komen oogsten mogen op een andere dag komen. Liefst op een doordeweekse dag (niet op maandag). We merken dat de zaterdag al drukker begint te worden. Het is ook de dag waarop mensen wat langer blijven hangen en met elkaar een praatje maken. Dat is op zich geen probleem maar blijf voldoende ruimte geven aan anderen. Gebruik het middenpad vooral om naar de bedden waar je gaat oogsten te lopen en loop via de zijkanten van de tuin terug als je daarmee klaar bent. Als je met iemand een gesprek raakt zorg dan dat je daarmee de doorgang van anderen niet blokkeert.
We gaan deze week gewassen oogsten waarvoor je gereedschap nodig hebt. Een tuinschepje voor de knoflook, een mesje voor de verschillende blaadjes die gesneden kunnen worden. Neem zelf gereedschap mee. We hebben ook gereedschap op de tuin maar houd er rekening mee dat dat ook door anderen gebruikt wordt. Wil je liever niet zelf oogsten vraag dan om hulp.
Vorige week vrijdag zijn we op bescheiden schaal gestart met ons boekenkastje. Een paar boeken vonden al een nieuw huis. Heb je boeken die een relatie hebben met de tuin (kookboeken, boeken over tuinieren, natuur) die je weg wil doen, neem ze dan mee naar de tuin. Misschien kan je iemand anders er blij mee maken. Als ze na drie weken nog door niemand meegenomen zijn, neem ze dan weer mee naar huis of gooi ze zelf in de papierbak bij jou in de buurt.
Over de oogst
Vorig jaar sloegen we week 19 over omdat we geen oogst hadden. Dit jaar is dat niet het geval maar houd er rekening mee dat het nog geen grote hoeveelheden zijn.
Uit de kas kan je een koolrabi halen. Trek de plant in z’n geheel uit de grond. Laat de wortels achter. Daarvoor heb je een stevig mes of een (snoei)schaar nodig. Lukt het niet, vraag hulp of neem de wortels nadat je ze goed uitgeschud hebt mee naar huis. Ziet het blad er nog mooi uit gebruik dat dan ook, evenals de stengels. Klein snijden en even roerbakken (b.v. met de verse knoflook). In de oogstwijzer op deze website vind je verschillende gerechten met koolrabi. Het is een gewas dat je zowel rauw als bereid (bakken, smoren, koken) kan bereiden. Doe je dat laatste, de combinatie met kerrie en kokos is erg lekker.
We beginnen met het oogsten van de knoflook. We laten de knoflook niet uitgroeien tot knoflookbollen maar oogsten de knoflook vers. Het lijkt dan op een stengel- of bosui. Haal de gele bladeren eraf en de rest in z’n geheel gebruiken dus alles wat wit en groen is.
Blaadjesmix, of te wel mesclun, of te wel baby-leaf. We oogsten van de rucola, bladmosterd, Aziatische mesclun (zie oogstwijzer) en spinazie. Al die gewassen snijd je ongeveer 1,5 centimeter boven de grond af zodat de plantjes weer kunnen aangroeien. We zetten een voorbeeld klaar zodat je kan zien hoeveel je ongeveer mee mag nemen. Je kan er een lente salade van maken samen met de radijsjes en het loof daarvan. Snijd de blaadjes klein en maak een lekkere dressing. Of even kort roerbakken (samen met de knoflook) en door pasta roeren. Lekker met Parmezaanse kaas en pijnboompitten.
Zelf genieten we deze tijd van het jaar erg van al die frisse voorjaarsblaadjes.
Langs de muur bij de perenbomen en tussen de appelbomen staan verschillende kruiden waarvan je mag oogsten. O.a. tijm, bieslook, marjoraan. Neem voor op de salade ook wat eetbare bloemetjes mee (viooltje, madeliefje, komkommerkruid).
De tuin deze week
Veel mensen merkten op dat we vast blij waren met de regen van afgelopen week. Dat klopt. Alles werd meteen groener en ging aan de groei. Ook in het bos zien we nu een groeispurt met wel vijftig tinten groen.
Volgende week hebben we de “IJsheiligen”. Als die voorbij zijn is de kans op nachtvorst nihil. Veel gewassen die absoluut niet tegen vorst bestand zijn kunnen dan geplant of gezaaid worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om maïs, pompoen en courgette en om verschillende soorten bonen.
Deze week gaan we er wel al iets van zaaien omdat wij dicht bij de kust relatief weinig last van nachtvorst hebben en het ook even duurt totdat de plantjes ontkiemd zijn.
De tunnelkassen gaan we voorbereiden op de tomaten en komkommers. De planten komen volgende week.
Kijktip
Kijk even bij de aardbeien. Je ziet steeds meer bloemetjes. Niets zo lekker als door de zon gerijpte en de volle grond gegroeide aardbeien. Nog wel even geduld hebben.
De kapucijners en peultjes en de tuinbonen groeien ondertussen gestaag door.
Ga ook even op zoek naar de kunstwerken van Marieke Adrichem. Als je geluk hebt hoor je dan ook het geluid van de torenvalken of zie je ze in en uit de nestkast vliegen. Ze lijken er nu echt voor gekozen te hebben om bij ons hun jongen groot te brengen. In het luchtruim boven de tuin zie je nu ook regelmatig gierzwaluwen vliegen.
Leestip
In de NRC stond een interessant interview met Carolyn Steel (architect en schrijfster) over het belang van goed voedsel. De titel van het artikel is wat misleidend. Je hoeft niet je eigen voedsel te verbouwen maar ze roept op tot bewustwording waar je voedsel vandaan komt en wie het verbouwt. Hierbij de link: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/01/vergroot-je-weerbaarheid-kweek-je-eigen-voedsel-a3998464
Tot ziens op de tuin!