Week 45-2019: 7, 8 en 9 november
Vorige week dinsdag schreef ik in het tuinbericht: “deze week weer een paar groenten die vroeg in het voorjaar de grond in zijn gegaan en zich buiten ons gezichtsveld hebben ontwikkeld. Altijd spannend wat dat oplevert aan oogst”.
De volgende dag bleek dat de oogst van de schorseneren erg tegen viel. Op Leyduin zijn ze klein gebleven en op Berkenrode is een groot deel gaan rotten omdat ze op een erg natte plek stonden. Veel schorseneren moesten daarom rechtstreeks naar de composthoop. Helaas. De yacon oogst was gelukkig beter.
Een paar deelnemers bleken de verschillende wortels en knollen door elkaar gehaald te hebben. De witlofpennen kwamen daardoor in de pan terecht. Niet te eten was de conclusie.
Dit is nog niet de laatste oogstweek. Volgende week wel. 16 november laatste oogstdag. Kom dan afscheid nemen van dit oogstseizoen.
Over de oogst
Vandaag zijn alle kolen en bieten op Berkenrode geoogst. Daar staat nu niets meer op het land.
Deze week nog een keer biet en nog een keer kool. Keuze uit boeren/palm/wit of rood. Van de boerenkool en palmkool de onderste bladeren oogsten. De plant kan dan doorgroeien. Dus niet een hele boerenkool afsnijden. Heel sporadisch gebeurt dat per ongeluk.
Keuze uit winterpostelein of andijvie. De winterpostelein is al weer aangegroeid. Plantje vlak boven de grond afsnijden. Wie weet kunnen we er dan in januari als we onze nieuwjaarsbijeenkomst hebben dan nog een keer van oogsten (net als van de boeren- en palmkool).
Afgelopen week vergeleken sommige mensen de structuur van yacon met komkommer. Ik kan me er wel in vinden. Ondertussen staat yacon ook in de oogstwijzer. Met o.a. een recept waarin yacon en biet gecombineerd worden. Volgens de website tastyyacon: “Yacon kan rauw en bewerkt worden gebruikt. Zelfs bij verhitting houdt hij nog een bite met een fris zoetje, waardoor koks er graag mee werken! Yacon wordt vaak tot soep of puree verwerkt, maar kan ook heel goed in een salade of als wokgerecht dienen. Het kan zelfs appels vervangen in appeltaart”.
Geef de aardpeer niet te snel op. De aardpeerchips blijken in de smaak te vallen. Heel eenvoudig te maken. Dunne plakjes in de oven of in de koekenpan. Ik vind ze zelf het lekkerst als ze knapperig zijn. In het Buurtsuperkookboek van Marianne Meijerink lees ik over de aardpeer: “de smaak is geweldig. In Marokko gaat hij in stoofschotels, Italianen serveren hem gekookt, Turken (ze noemen hem grondappel) eten hem meestal rauw. Maar je kunt hem ook pureren, bakken, gratineren of in een soep of salade doen. Aardpeer smaakt goed in combinatie met groene kruiden, rucola, kaas en gehakte noten”.
Krijg je van al die zanderige gewassen groenteschoonmaakstress? Ik deed het al eerder maar beveel nog een keer aan om een groenteborstel te gebruiken. Je boent ze daarmee makkelijk en snel schoon. Gaat echt handiger dan met een nagelborstel of een afwassponsje. Scrubhandschoenen blijken ook goed bruikbaar te zijn volgens verschillende deelnemers.
De tuin deze week
Winterklaar betekent voor ons niet een zo “net” mogelijk tuin. We harken bladeren in het bos om te composteren en om de bodem van de tuin te bedekken. Daar profiteert het bodemleven van. Sommige bedden worden losgewoeld en krijgen compost. Net als vorig jaar laten we de dahlia’s in de grond. Ze zijn goed afgedekt met plantenresten zodat ze niet snel last van eventuele vorst zullen hebben.
Kom deze en volgende week nog een keer oogsten!