Tuinbericht

Week 29-2019: 18, 19 en 20 juli.

Oogst deze week

  • koolrabi of spitskool
  • prei
  • sla (krop en pluksla)
  • courgette of komkommer
  • Afrikaantjes
  • kruiden
  • snijbiet
  • en nog iets

Na een paar weken zonder regen was de tuin toe aan een lekker buitje. Dat kwam vorige week op woensdag en vrijdag. Zeer welkom. We zagen allerlei gewassen opleven. Op donderdag was het droog en dat was ook heel welkom want toen hadden we weer een gezellige “samen eten avond” op de tuin. Ongeveer 40 mensen kwamen langs met lekker eten. Gemist of wil je nog een keer? Op donderdag 22 augustus heb je weer een kans. Zet alvast in je agenda. Voor meer informatie kijk in de agenda op onze website.

Het blijkt dat de aangepaste oogsttijden voor juli en augustus nog niet tot iedereen doorgedrongen zijn. Afgelopen zaterdag voelde ik (Marga) me af en toe een strenge politieagent. Ik was extra streng omdat ik van 19 juli tot 4 augustus op vakantie ben en graag wil dat Marja op zaterdag ook een beetje op tijd aan haar weekend kan beginnen.

Dus voor de zekerheid nog een keer de oogsttijden voor juli en augustus: donderdag van 9.00 tot 21.00, vrijdag van 9.00 tot 16.00 en zaterdag van 8.00 tot 15.00.

Over de oogst

Keuze uit koolrabi of spitskool. Sommige koolrabi’s zijn gescheurd en sommige spitskolen hebben rupsen op bezoek gehad. Het heeft geen invloed op de smaak. Heb je een spitskool waarvan gegeten is door rupsen leg hem dan een tijdje in het water.

Nog een keer prei. Altijd fijn om in de keuken bij de hand te hebben. Snij wat pluksla (vlak boven de grond) en neem een krop sla mee.

De snijbiet die een paar weken geleden gezaaid is begint nu op te komen. Het duurt nog wel wat weken voor daarvan geoogst kan worden maar het betekent dat we dit jaar lekker lang snijbiet kunnen oogsten. Ik heb net de portie gewogen die ik vandaag mee naar huis heb genomen. Het was 100 gram. Houd dat als richtlijn, dan is er voor iedereen genoeg. Snij vlak boven de grond. De stelen zijn ook lekker.

In de schuur kan je een courgette of komkommer ophalen.

Er komen steeds meer dahlia’s in bloei. Vorige week hebben de mensen die op zaterdagochtend kwamen er al een paar mee mogen nemen. Er is nog niet genoeg voor iedereen maar we gaan er ook deze week weer van laten snijden. Op = op. Neem in ieder geval een bos Afrikaantjes mee.

En dan nog iets: maak een keuze uit aardbeien (100 gram), tomaatjes (100 gram), de laatste tuinbonen, gele peper of peultjes. We kijken ook of er weer gesneden kan worden van de NZ spinazie, het ijskruid en de zomerpostelein.

De gele peper alleen nemen als je van scherpe peper houdt. We hebben hem vanmiddag op de tuin geproefd en daarna moest er hevig geblust worden.

De peulenplanten zien er al verdord uit maar sommige hebben toch nog een keer gebloeid. Daar hangen nu weer mooie peultjes aan. Het is niet veel dus voor de echte liefhebber.

De tuin deze week

Het oogstseizoen is al weer bijna halverwege. We gaan een nieuwe fase in. We zijn bezig met het opruimen van de kapucijners en de peulen. Altijd een hele klus om de planten, netten, draden en palen te verwijderen. Voor het laatste is ook veel spierkracht nodig. Omdat het grondwater op de tuin vrij hoog staat en de palen zich vastzuigen is het soms echt paalworstelen om ze uit de grond te krijgen. Ook de tuinbonen zijn ondertussen opgeruimd en een deel van de aardbeien is gekortwiekt.

Ik was vanmorgen aan het werk bij de tomaten. Het was ongeveer 20 graden in de kas. Vorig jaar deze tijd ging de temperatuur dagelijks naar boven de 45 graden in de kassen. Wat een verschil. Het betekent dat de tomaten er wat langer over doen om af te rijpen. Tomaten, komkommer en courgette niet in de koelkast bewaren. Ze houden niet van kou.

We hebben vandaag weer twee bedden sperziebonen gelegd. We hebben nu negen bedden sperziebonen. Aan de eerst gezaaide kan je al kleine boontjes zien hangen. Deze week gaan er weer plantjes de grond in en we gaan ook door met het planten en zaaien van Afrikaantjes.  Het werk op de tuin is goed op orde maar er is natuurlijk altijd wat te doen. Ben je op de tuin en wil je ergens mee helpen vraag dan aan Marja welke klussen er zijn.

Kijktip

In de bloementuin staat een hazelaar. Vorig jaar hadden we drie hazelnoten. Nu  hangen er veel meer aan. Ook in de windvang achterin de tuin staan hazelaars waar noten aan hangen.

De foto bij dit tuinbericht is gemaakt door Jan Rooijmans.

Tot ziens op de tuin!