Tuinbericht

Week 29 (20, 21 en 22 juli)

Oogst deze week

  • koolrabi
  • biet
  • prei
  • ui
  • courgette
  • komkommer
  • sla
  • roodlof of andijvie
  • en een tomaatje om te proeven

De vakantieperiode voor onze regio komt eraan. Hopelijk kunnen jullie deze week nog een keer langs komen. Er zijn veel groentes bij die je makkelijk mee kan nemen en straks op de camping (huisje enz.) kan bereiden. Daarna zoveel mogelijk boodschappen doen op markten waar lokale boeren hun producten verkopen, direct bij de boer of in een dorpswinkel. Veel leuker en lekkerder dan boodschappen doen in een megasupermarkt op een bedrijventerrein. En je zorgt er voor dat (kleine) boeren die een belangrijke rol spelen bij het leefbaar houden van dorpen en onderhoud van het landschap genoeg verdienen om dat te blijven doen.

Muziek

Op zondag 1 oktober vieren we ons jaarlijkse oogstfeest. Er loopt veel muzikaal talent rond op de tuin. Zeker genoeg voor een heus Leyduinorkest of meerder ensembles. Ik heb Annemarie de Wit (viool) en Jan Rooijmans (gitaar) gevraagd of ze dit willen organiseren. Wil je tijdens het oogstfeest muziek maken stuur dan een mailtje naar annemariedewit@zonnet.nl. Ook als je aarzelt of vragen hebt. Niet iedereen leest het tuinbericht, dus laat deze vraag  rondzingen zodat hij ook hen ter ore komt.

Over de oogst

Sommige koolrabi’s zijn door de regen van vorige week beschadigd. Het heeft geen effect op de smaak of structuur dus gewoon oogsten.

De prei laag vastpakken en uit de grond trekken. De punten van de bladeren afsnijden en verder zoveel mogelijk van het groene gedeelte ook gebruiken.

Vorige week zijn er veel wortels geoogst. Klopte mijn berekening niet? Er waren vier rijen van 30 meter dus 120 meter wortel. Uitgaande van 240 oogsters was dat 50 centimeter per aandeel. Jullie mochten minder meenemen maar toch was het bed al voor sluitingstijd op zaterdag leeggeoogst. Gelukkig was er nog een ander bed wortels zodat toch iedereen ervan kon oogsten. Les: beter uitleg geven.

Deze week geen wortels maar wel bieten. Voor beide geldt, als je het loof eraf haalt zijn ze beter bewaarbaar. Haal het ergste zand ervan af. Was ze pas goed, vlak voordat je ze gaat bereiden.

Nog andere bewaartips. Tomaten, courgette, komkommer, uien niet in de koelkast bewaren. Het zijn allemaal groenten die van warmte houden en zelf voor een goede omhulling hebben gezorgd zodat ze goed te bewaren zijn.

Tot mijn vreugde zag ik dat de meeste roodlof afgesneden is en niet uit de grond getrokken. Je kan zien dat de planten waarvan geoogst is weer uit beginnen te lopen. Ook deze week is er nog roodlof voor de liefhebbers.

Snijbiet en NZ spinazie vermeld ik niet meer in de oogstlijst. Als er een vlaggetje bij staat mag je ervan oogsten. Nog niet zeker hoe je ze moet oogsten: kijk dan in de oogstwijzer. Oogst ook achterin het bed, houd rekening met je medeoogsters en snij  voorzichtig zodat de planten nog een tijd mee kunnen.  Bij de NZ spinazie zie je soms gele bloemetjes of zelfs al zaad in de oksel van het blad. Haal die eruit want ze zijn erg hard.

Helaas hebben we minder dahlia’s dan de voorgaande jaren. De reden is dat we eind vorig jaar alle knollen weggegooid hebben omdat er schimmel in zat. Er zijn nieuwe opgekweekt maar dat zijn er nog niet zo veel. Als je mag plukken volg dan de volgende tips van Monique van Wegen: “Dahlia’s moet je niet knippen als ze in de knop zitten, want op vaas komen ze niet meer uit. Knip een bloem die net uitgekomen is. Niet met een pluizig hartje want die zijn over de bloeitop.  Niet te laag knippen dan heb je een mooie tak met een bloem en knoppen”.

De eerste tomaten zijn rood. Deze week alvast een voorproefje.

De tuin deze week

Regen en zon. Beter kan het niet. Het onkruid vindt dat ook en vooral het knopkruid blijft welig tieren. We schoffelen en wieden zoveel mogelijk. Deze week komt er ook weer plantgoed en we hebben nog een bed sperziebonen ingezaaid. Als we er aan toekomen gaan we ook nog een keer wortel zaaien. Heb je zin en tijd om te komen helpen dan is dat zeer welkom. Verschillende vrijwilligers die wekelijks komen zijn nu op vakantie.

Kijktip

De sperziebonen zijn lekker aan het groeien. De paarse(purple queen)  bloeien anders dan de sperziebonen met witte bloemen. De pronkbonen (bij de stokken) doen het helaas niet goed. Ik vrees dat het aardpeerbed een goede schuilplaats is voor muizen en dat die zich tegoed gedaan hebben aan de bonen.

In de oogstwijzer staan nieuwe recepten bij de courgette, biet, wortel en komkommer. Hier alvast het recept voor koude komkommersoep.

Recept: Koude komkommersoep

Nodig: 100 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten), paar sneetjes stevig (liefst desem) brood, 3 teentjes knoflook, komkommer, 1 dl oflijfolie (extra vierge), peper en zout naar smaak, 2-3 eetlepels witte wijnazijn, paar blaadjes munt ter decoratie

Bereiding: Week de cashewnoten in ½ liter water gedurende 2 tot 4 uur. Let op: zeker niet langer want dat geeft een minder goede structuur. Snij het brood in blokjes. Schil de knoflook en hak deze grof. Was de komkommer en snijd in blokjes. Pureer de cashewnoten met het water. Pureer brood, knoflook, olie en komkommer mee. Voeg zoveel water toe tot de gewenste dikte. Zet in de koelkast tot de soep goed koud is. Dien koud op met wat geraspte komkommer en/of verse blaadjes munt of neem mee in de thermoskan voor bij de picknick.

Bron: Zomer 2017: Kwartaalmagazine van Coöperatie Odin.

Tot ziens op de tuin,

Marga en tuinteam en stagiaires