Week 28 (13, 14, 15 juli)
Activiteiten op de tuin
Deze week verschillende activiteiten op de tuin. Vrijdag 14 juni, vanaf 14.00, laat Sofie Daghuyt zien hoe je pesto maakt. Ze doet dat met basilicum maar ook met wortelloof. Sofie demonstreert verder hoe je courgettes en komkommer zoetzuur kan inmaken. Dus als je tijd hebt en dit wilt leren, proeven, een potje pesto kopen of tips delen: kom dan langs.
De bloementuin staat momenteel volop in bloei. Op oogstdagen worden er boeketten gemaakt maar je mag ook zelf plukken. Wil je leren hoe je dat het beste doet, wanneer je bloemen het best kan plukken, welke keuzes je kan maken m.b.t. bloemvormen en kleuren en hoe je bloemen schikt en bindt kom dan zaterdag 15 juli naar de tuin. Samen met Marianne Broekkamp en Monique van Wegen ga je dan de tuin in om bloemen te snijden en daarna te schikken. Natuurlijk mag je het boeket dat je maakt mee naar huis nemen. Kosten: 4 Euro per boeket. Neem ook een (snoei)schaartje of goed mes mee om de bloemen te snijden. Het begint om 14.00 uur.
Het geld voor de oven is binnen! Heel veel dank aan iedereen die bijgedragen heeft. Thomas Donker, Rick van der Kraan en Paul Baas gaan binnenkort de oven bouwen. En daarna moet hij natuurlijk uitgeprobeerd worden. Wil je daarbij aanwezig zijn: houdt de website, de facebookgroep en het bord in de schuur in de gaten.
Over de oogst
De worteltjes zijn niet allemaal even recht. Voor de supermarkt zou een deel afgekeurd worden terwijl de smaak prima is. Spoel ze goed af zodat het zand eraf is. Schrappen hoeft niet. Op het bed staan vier rijen wortels. Van een rij mag je een bepaalde afstand oogsten. We oogsten voor de voet weg dus begin waar je voorganger gestopt is. Ingewikkeld? Kijk even in de oogstwijzer op deze site daar wordt het uitgelegd.
Vorig jaar oogsten we de uien in de tweede helft van augustus. Daarna lieten we ze drogen en in de maanden september en oktober mocht je regelmatig uien mee naar huis nemen. Dit jaar moeten we het helaas anders doen. De uien staan er het hele jaar al niet zo goed bij maar nu begint het loof er echt slecht uit te zien (zwarte punten). Bij een paar uien hebben we de larven van de uienvlieg gezien. We gaan ze daarom snel oogsten. Ik denk dat ze niet goed te bewaren zijn. Omdat de knoflook familie is van de ui en gevoelig is voor dezelfde aantastingen gaan we die nu ook al oogsten.
Naast de komkommers uit de kas oogsten we nu ook komkommers van het land. Vorig jaar hadden we gele veldkomkommers die wat bitter waren. Dit jaar hebben we alleen groene. We hebben een smaaktest gedaan. Zowel de kas- als de veldkomkommers werden lekker bevonden.
En nog iets: er zijn nog wat restjes (knolvenkel, spitskool, tuinboon) van vorige week die we gaan verdelen en waarschijnlijk zijn er ook weer kleine bietjes die we aan het dunnen zijn zodat de andere bietjes in de rij verder kunnen groeien.
De tuin deze week
Dit is de tijd van het jaar dat het werk op de tuin begint te kantelen. Waren we tot nu toe vooral bezig om de bedden vol te krijgen nu beginnen er ook bedden leeg te komen waar geen nieuwe groente meer komt. Het zijn er dit jaar extra veel omdat we de aardbeien aan het opruimen zijn. Eerst gaan we ze onkruidvrij maken. Op de bedden waar volgend jaar een gewas komt dat behoefte heeft aan veel voeding komt compost. Daarna gaan we de meeste inzaaien met een groenbemester zoals phacelia of winterrogge. Op sommige bedden komt nog een naoogst. Met zaaien en planten gaan we nog zeker tot in september door.
Kijktip
Let goed op waar je wel en niet mag lopen. Eigenlijk is het heel makkelijk. Alleen op de paden. Wijs anderen erop als je het mis ziet gaan want net ingezaaide sperziebonen vinden het niet fijn als iemand op ze gaat staan. Het nieuwe graspad tussen het vaste plantenbed en de phacelia wordt nog niet veel gebruikt. Probeer het een keer uit.
Tot ziens op de tuin,
Marga, tuinteam en stagiaires