Week 21 (26 en 27 mei)
Let op: donderdag 25 mei geen oogstdag.
Over de oogst
Ik vind dit altijd een lastige periode. Na de eerste weken met groenten uit de kas (paksoi, koolrabi, sla en andijvie) en raapsteel, spinazie, radijs en mesclun van het land zakt de oogst rond week 21 altijd wat in. Het is dan wachten op de tuinbonen, peulen en aardbeien.
Deze week kiezen uit rode sla of andijvie. Trek de krop in z’n geheel uit de grond. Als je de krop met wortel en al meeneemt, schud het zand dan uit boven het pad en niet boven de andere planten. Zet de plant thuis in een bakje met water, dan blijft ze lang vers en kan zelfs nog doorgroeien. Je kan ook proberen of de krop weer aangroeit nadat je hem afgesneden hebt. Ik ben benieuwd.
De knoflook uit de grond trekken. In de oogstwijzer lees je meer over verse knoflook. Gebruik het groene gedeelte van het blad ook. Het is fijn als er voor de voet weg geoogst wordt. Dus neem de eerste in de rij die je tegenkomt.
In de kruidencirkel staat de peterselie er mooi bij. Oogst de buitenste blaadjes. Hierbij nog wat andere tips van Corrie die samen met o.a. Liesbeth voor de kruiden zorgt.
In de kruidencirkel kan er geoogst worden van de pimpernel. Neem een takje jonge blaadjes.
Hij heeft een nootachtige smaak. Kan in salades, bij tomaten, boter, azijn en kaas.
Verder staat er achter de bloementuin, bij de waterbak en composthopen roomse kervel. Daarvan kunnen bladeren, bloemen en zaden geplukt worden. Ze hebben een anijsachtige smaak. Bloemen kunnen in de sla. Zaden vooral bij scherpe of zure gerechten, bijv. rabarber. Ze zijn ook lekker in gebak.
Bladeren kunnen in de soep, zijn wel wat stug, niet meekoken, pas later bijvoegen.
De tuin deze week
Zodra je de tuin opkomt zal je zien dat er weer hard gewerkt is. Er is een prachtig zonnescherm gemaakt voor boven de picknicktafel en de plantjes die verkocht worden staan nu op een “Piet Hein Eek achtige” tafel (gemaakt van hout uit het Juffershuis) onder een afdakje. Achter de grote kas is een pergola gebouwd zodat de bloemen die van schaduw houden minder in de zon staan.
Op het land is ook heel hard gewerkt. Er is veel de grond ingegaan (o.a. knolselderij, pompoen, courgette, prei, dahlia’s) en in de kassen zijn tomaten en komkommers geplant. Kortom het wordt weer vol. Het is echt woekeren met de ruimte. Kijk daarom goed uit waar je loopt en let ook op je kinderen. Zowel in de bloementuin als in de groentetuin vonden we (grote en kleine) voetafdrukken in net gezaaide bedden. Au.
Er is goed nieuws van het bijenfront. Albert, onze imker, heeft een grote zwerm geschept en in de nieuwe paalkast gestopt. Nu afwachten of de bijen het naar hun zin hebben in de nieuwe behuizing.
April was erg droog en ook in mei is nog weinig regen gevallen. We zijn daarom regelmatig aan het beregenen. We hebben gelukkig een goede beregeningsinstallatie maar ook daarmee kunnen we niet de hele tuin bereiken en het is veel werk om de buizen en slangen steeds op de goede plek te leggen. Wat mij betreft mag het, liefst ’s nachts, een paar keer goed gaan regenen. Ik wens jullie allemaal een fijn hemelvaartsweekend met mooi weer.
Tot ziens op de tuin,
Marga, tuinteam en stagiaires