Tuinbericht

Week 9-2024

Oogst deze week

  • wateroverlast
  • voorbereidingen seizoen 2024

29 februari. Een extra dag om goed te besteden, bijvoorbeeld door het schrijven van het eerste tuinbericht van dit jaar.

Een andere goede reden om dat te doen is omdat de voorbereidingen op de moestuin voor seizoen gestaag opgevoerd worden. Volgende week komt het eerste plantgoed van dit jaar en gaan we de kassen propvol plantjes zetten zodat jullie in de tweede helft van april weer naar de tuin kunnen komen voor de eerste oogst. Ja, natuurlijk als vanouds… paksoi en sla.

Over de tuin

De laatste weken van oogstseizoen 2023 was het zo nat dat jullie niet de tuin op konden om zelf te oogsten. Grote delen van de tuin stonden onder water. Sindsdien was het af en toe wat droger maar vorige week hadden we weer veel wateroverlast. We hebben dit nog nooit meegemaakt. Al meer dan vier maanden is een deel van de tuin niet goed begaanbaar en staan onze meerjarige planten (asperges, rabarber, aardbei, dahlia’s) voortdurend met hun wortels in het water.

We willen niet te pessimistisch zijn maar houden ons hart vast.

Dat de grond zo nat is merken we ook bij de werkzaamheden die we (willen) doen om de bedden teeltklaar te maken. Het gaat dan om mulch weghalen, compost uitbrengen, bedden uitmeten, de grond woelen (met woelvork en cultivator). Vorige week lag een aantal bedden er al mooi bij maar daarna werd de grond weer dichtgeslagen door de regen.

Maar ondanks dit alles gaan we niet bij de (regen)pakken neerzitten.

Met een aantal vrijwilligers en onze stagiaires is er al veel werk verzet voor het nieuwe seizoen.

Allebei onze opkweekkassen zijn door Jonas en Isa helemaal in orde gebracht. Al het fruit is gesnoeid. De netten en palen voor de peultjes en andere peulvruchten staan klaar. Er is opgeruimd, schoongemaakt, gerepareerd, het teeltplan is klaar, er is besteld (o.a. zaden, plant- en pootgoed), oogstaandelen betaald (door jullie). En de eerste plantjes (tuinboon) zijn de grond al ingegaan. Ook op ons stukje land op Berkenrode is het werk al weer opgestart.

Waarnemingen

Het is niet uitgeroepen door de VN of de EU maar door mij (Marga). 2024 is het jaar van de waarnemingen. Hoop dat je mee gaat doen. De afgelopen weken zagen we de eerste struiken uitlopen en de hazelaar en gele kornoelje in bloei komen. In de bloementuin komen de bollen op en de meerjarige planten beginnen nieuwe scheuten te maken.

Aankondigingen van de lente. Die aankondigingen kunnen we ook goed horen. We genieten al weken van het gezang van de kool- en pimpelmezen, het geroffel van de grote bonte specht, het geklepper van de ooievaren. De afgelopen weken zijn daar ook de vinken en zanglijsters bijgekomen. En “onze” torenvalken laten zich volop horen en zien. Fijn dat ze de nestkast ook weer ontdekt hebben.

Dus als je naar de tuin komt, sta dan even stil om goed te kijken en te luisteren. Elke week zal je dan weer iets anders ontdekken.

Nog een kijktip. We bestellen al sinds het begin van de moestuin plantgoed bij Jongerius. Tot nu toe hadden ze geen website maar daar is nu verandering in gekomen. Kijk even naar hun bedrijfsfilmpje. https://jongeriusplant.com/

Spoorwegovergang

Een aantal van onze deelnemers heeft gevraagd om deze petitie met jullie te delen.

https://secure.avaaz.org/community_petitions/nl/het_college_van_b_w_en_de_gemeenteraad_heemstede_uitstel_spoorwegovergang_nabo_leyduin_tot_een_goed_alternatief_is_gerealiseerd/?

Tot ziens op de tuin, ook namens Marja, Merijn, Mollie en Muis,

Marga