week 44-2024: 30 oktober, 1 en 2 november
Wat hadden we afgelopen weekend prachtig weer. Hoop dat je er van genoten hebt. Bijna niet te geloven dat het einde van het oogstseizoen in zicht is maar als je door de tuin loopt zie je dat op steeds meer bedden geen gewassen meer staan die geoogst kunnen worden.
Deze week moet ook de aardpeer er aan geloven.
Na deze week nog twee keer oogsten! Week 46 is de laatste oogstweek.
Over de oogst
Aardpeer. We hebben deelnemers die er al weken naar vragen en anderen die al zeker weten dat ze geen aardpeer gaan meenemen. Waarom? Wegens de smaak, onrust in de darmen? Misschien toch maar een tweede kans geven. Aardpeer goed schoonspoelen en met een groenteborstel schrobben. Schillen hoeft niet. Alleen slechte stukken wegsnijden als die er aan zitten. In onze oogstwijzer recepten voor aardpeerchips, gepofte aardpeer, aardpeerpompoensoep en nog veel meer. Kijk even in de receptenzoeker van Velt.nu, Odin, De Wassende Maan of Mergenmetz.
Knolselderij. Goed te combineren met aardpeer.
Biet. Bietenbrownies? Heel lekker. https://www.hofweb.nl/recepten/mari-maris-roze-bieten-brownies. Maar je kan ze natuurlijk ook alleen maar koken. De kleinere zijn snel gaar. Grote kan je het best even in stukken snijden. Niet van te voren schillen. Als ze gekookt zijn haal je het velletje er zo af. Wel eerst een beetje laten afkoelen.
Droogboon. Voor de liefhebbers nog een portie. We hebben drie soorten (kievitsbonen, heilig boontje en Wieringer boontje). Het uiterlijk is wat anders maar qua smaak en gebruik is er geen verschil dus je kan ze samen koken. Je kan ze eerst even een paar uur laten wellen dan zijn ze sneller gaar. Doe je dat niet, reken er op dat ze zo’n 45 minuten moeten koken. Tenminste als je ze binnen een paar weken gebruikt. Hoe langer je ze bewaard, hoe langer ze moeten koken.
Over de tuin
Onze compostmeester Jan-Willem doet het wat rustiger aan maar we hebben nog steeds prachtige composthopen door inzet van Isa en Ronald. Veel tuinders die ons bezoeken zijn jaloers. Hun composthoop is vaak een “wan”hoop. Niemand heeft er echt tijd voor om materialen eerst goed te sorteren, dan te mengen, de hoop goed op te bouwen, af te dekken en te keren. In de winter gaat het composteringsproces wat langzamer maar het gaat door. Zo is er altijd dynamiek op de tuin.
Ik vroeg een paar mensen of ze zich nog de herfst van vorig jaar herinneren. Ongeveer de helft wel en de helft niet. Vooral voor deze mensen een foto die vorig jaar in de herfst genomen is.
Tot ziens op de tuin!