Tuinbericht

week 43-2024: 23, 25 en 26 oktober

Oogst deze week

  • yacon
  • pompoen
  • koolrabi of koolraap
  • schorseneer of pastinaak

In deze tijd van het jaar mis ik de zang van de merel maar dat wordt goed gemaakt door de roodborst. De hele dag hoor ik ze zingen. ‘s Ochtends als ik wakker wordt, onderweg op de fiets naar het station, op de tuin (vooral in de buurt van de composthoek) en ook ‘s avonds als het al donker is in de bomen voor en achter mijn huis. Er zijn nu heel veel roodborstjes in ons land. De vogels die hier het hele jaar zijn en de overwinteraars die uit Scandinavië en Rusland komen. Ze vestigen een winterterritorium en verdedigen dat met zang. Je kunt de roodborst in het koude seizoen helpen door bladeren vanaf de straat of pad onder de struiken en in de borders te harken waar insecten onder kunnen schuilen.

We hebben het al een paar weken geleden ingezet maar ook deze week weer echte herfstgroenten!

Nog steeds onder voorbehoud maar wij gaan er van uit dat 16 november de laatste oogstdag van dit seizoen wordt.

Over de oogst

Let op: OF betekent iets anders dan EN. Deze week koolrabi of koolraap én schorseneer of pastinaak.

Yacon. Veel deelnemers vroegen er al naar. Voor de nieuwe deelnemers: kijk even in de oogstwijzer. Daar vind je meer informatie over deze lichtzoete knollen (ook wel appelwortel genoemd) die je rauw kan eten maar ook lekker zijn in een stoofgerecht of stamppot. In de oogstwijzer een recept met yacon en pompoen. Dat komt goed uit.

Pompoen. Zoek er weer een uit in de eerste tunnelkas.

Koolrabi of koolraap. Familie van elkaar. Rabi groeit boven de grond, de raap erin. Wat doe je met koolraap? Bijvoorbeeld: toevoegen aan het recept met yacon en pompoen. In de oogstwijzer staat ook een recept voor koolraappizza of probeer de curry met geroosterde knolgroenten. Ook daarbij geldt, lekker variëren met de verschillende groenten die je in huis hebt.

Schorseneer of pastinaak. Kunnen ook allebei in die curry. Schorseneer schillen. De pastinaak alleen schoon schrobben.

Over de tuin

Vorig jaar zaten we vanaf half oktober  in een hele natte periode. Het bleef maar regenen. Veel wateroverlast op de tuin. Heel fijn dat ons dat nu, in de laatste oogstweken, bespaard lijkt te blijven.

Zowel op Berkenrode als Leyduin gaat de knoflook de grond in. Ze worden als teentje gepoot en groeien dan uit tot een bol die volgende zomer geoogst kan worden. Een deel zal al in het voorjaar als verse knoflook in jullie keuken terecht komen.

Veel bloeiende planten zijn nu aan het afsterven. Sommige meerjarigen planten trekken zich helemaal terug in de bodem. Van andere bijvoorbeeld de teunisbloem, het kruipend zenegroen en de margriet blijft een rozet over. Let maar eens op als je door de bloementuin loopt.

Tot ziens op de tuin!