Tuinbericht

Week 43-2019: 24, 25 en 26 oktober

Oogst deze week

  • pompoen
  • aardpeer
  • knolselderij
  • pastinaak
  • kropje sla

In week 31 oogstten we de eerste sperziebonen van dit jaar in week 42 de laatste. Twaalf weken lang hebben we er van kunnen genieten. Voor de mensen die echt alleen van het seizoen willen eten betekent het dat ze ongeveer veertig weken moeten wachten voordat er weer sperziebonen op het menu staan.

Gelukkig zijn er in deze tijd nog volop groenten vers van het land. Deze week hebben we echte herfst/wintergroenten zoals pompoen, aardpeer, pastinaak en knolselderij. Het zijn allemaal groenten die je langere tijd kunt bewaren.

De laatste tijd kwamen veel mensen door het slechte weer met de auto naar de tuin. Regelmatig werd er ook aan de Leidsevaartweg geparkeerd. Op verzoek van de bewoners daar: doe dat niet. Dus kom zoveel mogelijk met de fiets of parkeer bij de Kakelije en geniet van de mooie wandeling vanaf de parkeerplaats naar de tuin.

Over de oogst

Knolselderij met de riek uit de grond halen. Aan de wortels zit veel zand. We kunnen ons voorstellen dat je ze niet mee naar huis wil nemen. Snij ze af en laat ze achter in de kist die bij het bed staat.

Aardpeer. Trek aan de stengel van de plant en daarna graven. Liefst met de hand. Met de riek mag ook maar dan heb je kans dat je de aardperen spiest. Goed schoon boenen met een borstel. Schillen is niet nodig.

De pastinaak oogsten we voor. Die kan je dus in de schuur ophalen evenals de pompoen. Helaas zijn het geen mooie rechte pastinaken geworden. Ik schrob ze ook goed met een groenteborstel en dan met schil en al de pan in.

In de oogstwijzer op deze website vind je lekkere recepten met knolselderij, aardpeer en pastinaak.

Voor iedereen is er ook nog een klein kropje sla.

Voor de liefhebbers zijn er ook witlofpennen. Niet om op te eten maar om witlof van te trekken. Kijk in de oogstwijzer hoe je dat doet. Deze week op = op maar volgende week hebben we er nog meer. Net als de pastinaken zijn ze erg grillig gegroeid. Daarom is het lastig om ze netjes naast elkaar in een pot of emmer te zetten. Snijd de rare uitlopers ervan af.

De tuin deze week

Gelukkig komt er na vier weken overvloedige regenval (we hebben vandaag uitgerekend dat we sinds 23 september meer dan 250 mm. regen hebben opgevangen in de regenmeter) nu een droge periode aan. Dat hebben we hard nodig want we konden de afgelopen weken door de nattigheid weinig tot niets doen op het land. Op het programma staat o.a. nog: knoflook poten, bedden die nog niet bedekt zijn een laagje organisch materiaal geven zodat ze warm de winter in gaan, de uitgebloeide Afrikaantjes afmaaien, het stuk met rabarber vergroten zodat we er nog extra planten bij kunnen zetten. Ondertussen worden er ook nog nieuwe composthopen opgebouwd en gaan we binnen en buiten de poort blad harken om te composteren.

Tot ziens op de tuin!