Tuinbericht

week 42-2024: 16, 18 en 19 oktober

Oogst deze week

  • koolrabi
  • kolselderij
  • paprika
  • kievit-, heilig of wieringerbonen
  • boerenkool
  • bindsla, rood- of groenlof of andijvie

Deze week knolselderij. Een echte herfst/wintergroente. Dat betekent dat het einde van het oogstseizoen er aan komt maar voor die tijd kunnen we nog lekker een paar weken oogsten. Er staat nog van alles op de tuin.

Over de oogst

Koolrabi. Haal er een uit de achterste tunnelkas.

Knolselderij. Met de riek uit de grond halen.

Paprika. Groen lekker maar je kan ze thuis ook even bewaren en kijken of ze rood kleuren en wat zoeter worden. Wel opletten dat de paprika stevig blijft. Het zijn snackpaprika’s dus ze blijven klein.

Boerenkool. Met de hand oogsten (dus niet met mes), alleen de onderste grote bladeren.

Droogbonen. Kievits-, heilig, of wieringerboontje. We beginnen met de kievitsbonen. Die kan je oogsten op het land. Als die op zijn gaan we over op het heilige of het wieringerboontje. Die zijn al geoogst en kan je ophalen bij de kraam. Ik nam dertig kievitsbonen mee naar huis. Nadat ik ze gedopt had leverde dat een mooi portie bonen op. Omdat ze nog maar kort geleden geoogst zijn hoef je ze niet te wellen. In ongeveer 45 minuten zijn ze gaar. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om ze langer te bewaren maar dan moet je ze langer koken en verliezen ze iets aan smaak. Ik maakte een soort chili sin carne. Kan je eindeloos op variëren.

Bindsla of andijvie, of groen- of roodlof.

Over de tuin

Tijd om te genieten van de herfstkleuren en van een lekker herfstzonnetje. Sommige bedden krijgen een laagje compost, andere worden afgedekt met bladresten of zijn al bedekt met een groenbemester. Zo gaat de tuin goed de winter in.

De koolrabi heeft het naar de zin in de kas. Mooie knollen. De rupsen van het koolwitje hebben wel van het blad gegeten maar van de knollen zijn ze afgebleven. De palmkool is ondertussen wel behoorlijk aangetast door de rupsen en ook in het blad van de boerenkool zie je af en toe gaten. Het blad even goed heen en weer wapperen als je het geoogst hebt, dan vallen de rupsen eraf.

Iemand stelde de vraag of de rupsen overwinteren. Dat doen de rupsen van het koolwitje niet. Ze eten zich eerst lekker dik en verpoppen dan. In de pop wordt de rups in het voorjaar omgebouwd tot een vlinder. De eerste koolwitjes kan je dan in mei weer zien vliegen. Dus een koolwitje is in de winter een pop. Dit in tegenstelling tot de dagpauwoog die wel als vlinder op een beschutte plek overwintert en de atalanta die helemaal naar Zuid-Europa reist om te overwinteren. Hoorde trouwens van een aantal deelnemers dat zij dat ook doen.

Tot ziens op de tuin!