Tuinbericht

Week 39 (28, 29, 30 september)

Oogst deze week

  • pompoen
  • pastinaak
  • prei
  • radijs
  • snijbiet
  • bloemen en kruiden

Niet vergeten: 1 oktober oogstfeest. Vanaf 12.30 inloop. 13.00 opening door de tuinder. Wil je helpen met het oogsten van de appels kom dan om 11.30. Onder het motto: Wie oogst zal ook zaaien, gaan we dan ook samen de winterrogge inzaaien.

Neem een lekker gerecht mee voor de aanschuiftafel en een soepkom voor de soep die gemaakt kan worden. Meer informatie: kijk in de agenda.

Er zijn weer twee- en meerjarige plantjes te koop. O.a. duizendschoon, stokroos en muurbloem. Als je ze nu in de tuin zet bloeien ze in het voorjaar overvloedig. Er is ook chutney te koop, gemaakt van (groene) tomaten uit de tuin. Dus neem wat contact geld mee als je komt oogsten.

Over de oogst

Vorige week was een rare oogstweek. Op dinsdag stonden de sperziebonen er nog mooi bij maar op vrijdag bleek dat ze toch te lijden hadden onder de nattigheid en koude nachten. We oogsten wortels omdat de langere begonnen te rotten door de wateroverlast. Dat had wel tot gevolg dat jullie erg kleine worteltjes mee naar huis namen. Sneller dan vorig jaar (toen we zelfs in week 40 nog sperziebonen en courgettes konden oogsten) zijn we dit jaar in het naseizoen gekomen.

Afgelopen zaterdag hebben we de pompoenen op Berkenrode geoogst (zie foto bij dit tuinbericht) Deze week mag je er een meenemen.

We gaan ook met de pastinaakoogst beginnen. Meer daarover lees je in de oogstwijzer op deze site. Lekkere recepten kan je vinden op  www.pastinaak.nl.

Net als vorige week mag je weer bloemen plukken. Het worden er steeds minder. Houd rekening met anderen zodat iedereen die dat wil een bosje mee naar huis kan nemen.

De tuin deze week

De grond is na alle regen eindelijk weer bewerkbaar. Op veel plekken maken we de grond onkruidvrij zodat er snel winterrogge ingezaaid kan worden. Ik hoop dat dat gaat lukken voordat het weer gaat regenen. Op andere plekken maken we de grond los zodat er weer lucht in kan komen en de bovenlaag sneller opdroogt. Veel gewassen hebben behoorlijk last van de wateroverlast die we hadden. B.v. de koolrabi staat er zielig bij. Hopelijk trekt dat nog bij.

Kijktip

Kijk nog even naar de appelbomen. Sommige hangen vol met mooie rode appels. Na zondag is dat weer een jaartje wachten.

Onze imker schreef een bericht over de bijen. Het gaat o.a. over roofbijen (waar we op de moestuin gelukkig geen last van hebben gehad) en het belang van dracht (planten die nectar en stuifmeel leveren). Ga naar: https://moestuinleyduin.nl/tuinbericht/bijenbericht-najaar-2017/

We zien jullie graag, tijdens het oogsten en op het oogstfeest,

Marga, tuinteam en stagiaires