Tuinbericht

week 38-2024: 18, 20 en 21 september

Oogst deze week

  • bonen
  • wortel
  • bieten
  • uien
  • bloemen
  • bij de vlaggetjes
  • 6 oktober oogstfeest!

Vorige week begonnen we de dag met veel kleren en sommigen al met winterlaarzen. In de loop van de dag kon je dan overal op de tuin jassen en truien vinden die tijdens het werk uitgedaan waren. Dit zijn echt de dagen tussen zomer en herfst. En we hebben ook al deelnemers die zich voorbereiden op de winter. Zie foto. Wel met een zomers boeket.

Deze week mag je overal in de tuin bloemen plukken. Dus ook in de voortuin maar houd het daar beperkt tot tien stelen. Bij de dahlia’s staat aangegeven hoeveel je er van mag meenemen. De aardpeer staat nu mooi in bloei dus ook daar mag je bloemen van meenemen.

Niet vergeten: 6 oktober is het oogstfeest. Van 13.00 tot 16.00. Samen eten (dus neem een lekker gerecht mee om te delen), pizza’s bakken (neem deeg en toppings mee), vuurtje om broodjes te bakken, muziek zijn de belangrijkste ingrediënten. Wat de muziek betreft zijn we nog wel op zoek naar wat vernieuwing. Dus grijp je kans om op het leukste podium van Leyduin op te treden. Andere optredens zijn ook welkom. We grijpen ook de gelegenheid aan om de nieuwe tuinder voor te stellen die Marga per 1-1-2025 zal opvolgen. Nog geen afscheid van Marga dus. Op de laatste oogstdag (half november) is daar gelegenheid voor

Over de oogst

Bieten en wortel van Berkenrode.

Bonen. Nog een keer paarse of groene sperziebonen. We plukken lekkere dikke. Die zijn goed volgroeid en daardoor vol van smaak en lang bewaarbaar.

Uien.

Bloemen!

En waar verder een vlaggetje staat.

Geen sla? In deze tijd van het jaar groeit de sla langzamer dan in de voorgaande maanden. We slaan dus een weekje over.

Over de tuin

Je hebt gemerkt dat we soms maïs hebben. We zetten dat niet in het tuinbericht want we weten niet hoeveel we er van kunnen oogsten. De vogels zijn ons namelijk vaak voor. Die weten precies wanneer de maïs rijp is en zijn heel handig in het open maken van de kolf. Soms oogsten we de maïs daarom voordat die goed afgerijpt is. Daardoor misschien iets minder zoet maar anders hebben we niets.

We gunnen de vogels trouwens best hun deel. We genieten van alle vogels die op de tuin foerageren. Vooral op de uitgebloeide zonnebloemen zien we en horen we puttertjes en mezen.

We hebben een paar eksters die zich niet beperken tot het achterste deel van de tuin. Ze gaan de schuur in om kattenbrokjes te eten, lopen op en onder de picknicktafel om kruimels te pikken en eten van de druiven. En “ons” roodborstje is ook weer terug. Van niets en niemand bang. Hoop dat hij altijd goed in de gaten houdt waar de poezen zijn. En als je door het bos loopt let dan op of je een boomkruiper hoort of ziet. Nu de bomen hun blad verliezen zijn ze weer beter zichtbaar. Dus geen oortjes in of koptelefoon op. Telefoon diep in je tas. Op de website van de vogelbescherming vind je een aantal online (gratis) cursussen om vogels te leren herkennen.

Nog meer dierennieuws. Vorige week liep er een wezel door de tuin. De vos die vorige jaar peren roofde hebben we dit jaar nog niet betrapt.

Kijktip

De VPRO zend momenteel de vijfdelige documentaireserie Droomdorp uit. Volgende week maandag al de laatste uitzending. In die aflevering gaat het o.a. over de gemeenschappelijke moestuin. Anders dan bij ons, maar sommige dingen zijn wel herkenbaar. Je moet er tijd voor maken, tegen groente met zand en soms een beestje kunnen en ook een beetje oog hebben hoe je iets oogst. Maar dan blijkt het toch echt een stuk lekkerder dan groente uit de supermarkt.

Tot ziens op de tuin!