Tuinbericht

week 37-2024: 11, 13 en 14 september

Oogst deze week

  • koolrabi
  • boerenkool
  • bonen
  • courgette of patisson
  • sla
  • bloemetje van het veld
  • en bij de vlaggetjes

Editie 2024 van de biënnale “Kunst en ambacht op de tuin” was een groot succes. Een grote diversiteit aan exposanten, workshops, muziek. Veel te zien en te doen. Prachtig weer. Veel publiek. Dank aan Taco voor de organisatie en aan iedereen die deelnam.

Zet alvast in je agenda. Zondagmiddag 6 oktober oogstfeest! Meer informatie volgt.

A.s. zaterdag (14 september) geven bestuursleden van stichting Moestuin Leyduin rondleidingen. Aanvang 11.00 en 13.00 uur.

Zo als vorige week al aangekondigd: de wachtlijst is open. Dus ken je mensen waarvan je weet dat ze graag deelnemer willen worden waarschuw ze dan dat ze zich kunnen aanmelden via de website.

Over de oogst

Koolrabi.

Boerenkool. Pluk de onderste grote bladeren. Nee, de vorst is er nog niet over heen gegaan. Maar waarom is dat nodig? In de oogstwijzer vind je een lekker recept van boerenkool met risotto en champignons.

Sla. De kroppen worden al niet zo groot meer als hartje zomer en door de nattigheid treedt soms smet op. De buitenste bladeren eraf halen dan houd je een mooi kropje over.

Bonen. Lekker nog een keer sperziebonen eten. Het is nu het seizoen.

Courgette of patisson. Veel mensen kiezen voor de courgette omdat ze dat kennen. Probeer ook eens een patisson. Te gebruiken als courgette maar vooral leuk om te vullen. Op internet wemelt het van de recepten. Bijvoorbeeld in onze eigen oogstwijzer.

Bloemetje van het veld. De dahlia’s beginnen langzaam op gang te komen. Ook daar mag je plukken als er een vlag bij staat.

En natuurlijk ook nog rucola, snijbiet enz.

Over de tuin

Met de regen van afgelopen vrijdagavond waren we heel blij. Alles friste er lekker van op. “Je ziet de planten groeien” merkte een paar mensen op. Dat was ook te danken aan de temperatuur van boven de 20 graden. Fijn nazomer weer, waarin de planten na regen snel opdrogen. Dat opdrogen is belangrijk want anders krijgen schimmels de kans en zal je zien dat het blad snel aangetast wordt.

Ondertussen is het echt herfstweer geworden. Aan regen geen gebrek (het mag zelfs wel weer wat minder), wind en lagere temperaturen. Wij kunnen ons er op kleden, de planten moeten het ondergaan. De meeste zullen er op reageren door langzamer te gaan groeien.

Recept

Het staat niet op de lijst maar er is nog wat andijvie die geoogst kan worden en er komt nog meer aan. Vind je andijvie niet zo lekker of weet je niet goed wat je er mee moet doen behalve andijviestampot maken. Dan is dit recept van Napolitaanse andijvie (tip van Annemarie de Wit) misschien iets voor jou. Ik heb het geprobeerd. Snel klaar. Lekker, maar wat mij betreft mag er wat  meer ansjovis in.

Nodig:

  • 1 kilo gesneden andijvie
  • olijfolie extra vergine
  • 4 teentjes knoflook
  • 40 gram pijnboompitten
  • 2 anjovis filetjes in stukjes gesneden
  • 100 gram olijven (ontpit en gehalveerd)
  • 40 gram kappertjes
  • (eventueel 3 eetlepels krentjes)
  • Peper en zout

Andijvie schoonmaken en fijn snijden (niet té fijn). Pak een hapjespan en rooster hier de pijnboompitten in. Doe de pitten in een aparte kom en doe een flinke scheut olijfolie in de pan. Snij de knoflook doormidden en fruit deze in de olie. Voeg dan de andijvie hierbij. Roer het een beetje door en laat het slinken. Als de andijvie geslonken is doe je de stukjes ansjovis, de geroosterde pijnboompitten, de ontpitte olijven en de kappertjes en eventueel de krentjes erbij. Strooi er daarna peper en zout overheen.

De foto bij dit bericht is gemaakt door Ton Apon.

Tot ziens op de tuin!