week 16-2024: 17, 19 en 20 april
Eerste oogst. Half april. Lente! We hadden al mooie dagen maar nu even niet. Terwijl ik dit schrijf klettert de hagel tegen mijn ramen en hoor ik het gedonder van onweer. Bomen zwiepen in de wind. Diep weggedoken in een regenpak tegen de kou en de regen fietst er iemand voorbij. Op zo’n moment denk ik: hadden onze plantjes maar voetjes. Dan zouden ze ergens kunnen gaan schuilen om hun kwetsbare blaadjes, stengels en bloesem te beschermen. En ze zouden ook weg kunnen lopen als er een slak aankomt die ze op wil eten. Maar ja, misschien zouden ze dan ook wel vluchten als iemand ze wil komen oogsten.
Deze week oogsten we alleen planten die goed beschermd zijn tegen het weer. Ze staan namelijk in onze tunnelkassen.
In het bericht dat we vorige week verstuurden aan de nieuwe deelnemers staat dat we deze week op elke oogstdag (dus woensdag, vrijdag en zaterdag) om 14.00 een rondleiding geven. Ook mensen die al langer deelnemer zijn, zijn daarbij welkom. Ben je nieuwe deelnemer en kan je niet op het genoemde tijdstip meld je dan als je voor het eerst komt oogsten. Er is zeker iemand die je wegwijs wil maken.
Over de oogst
Paksoi en sla. Ga de tunnelkassen binnen vanaf de kant van de muur, dus niet vanaf de appelbomen. Let bij de sla goed op waar een vlaggetje staat. Van die kroppen mag je oogsten.
Trek de plant in z’n geheel uit de grond. Draai de wortels eraf met de hand en gooi die in de kist die daarvoor klaar staat. Wil je de plant met wortel en al meenemen maar vind je dat er te veel zand aan zit, schud dat dan niet uit boven andere planten. Dat is namelijk heel vervelend voor zowel de plant als voor degene die na je komt oogsten.
Vind je dit te lastig dan mag je de plant ook net boven de grond afsnijden zodat de wortels in de grond blijven.
Thuis alles goed wassen want er zit zeker zand in en misschien een slak. En daarna zo min mogelijk weggooien. Ook de buitenste bladeren, stengels en nerven van de paksoi en sla zijn lekker.
Wil je de sla extra feestelijk maken pluk dan wat eetbare bloemetjes zoals madeliefjes, koolzaad, hondsdraf, meidoorn of de bloemetjes van de daslook en de look zonder look. Niet allemaal op de tuin te vinden maar wel op veel andere plekken. Pluk ook wat marjoraan.
Over de tuin
Er is hard gewerkt door stagiaires, vrijwilligers en tuinders om alles in gereedheid te brengen voor het nieuwe seizoen. Compost uitgereden, bedden teeltklaar gemaakt, palen voor de peulen gezet, gesnoeid, gerepareerd, schoongemaakt, gezaaid en geplant. Veel hebben we dus in de hand maar veel ook niet, b.v. het weer en de slakken die ik in de inleiding van dit bericht al noemde.
In de voortuin staat veel in bloei. Bloemen, appelbomen, de blauwe regen, de akebia in de pergola. Daar is het goed toeven. Op het veld en in de kruidencirkel is het nog wat leger dan normaal deze tijd van het jaar. Dat heeft twee redenen. Ten eerste: schade door met name slakken. En dat is ook de reden voor de tweede reden. Zolang het weer niet stabieler wordt planten we nog weinig in de kruidencirkel en op het veld omdat dat de beste manier is om er voor te zorgen dat er geen schade optreedt (keerzijde is dan dat er ook nog niets kan groeien). Op het stuk tussen de tunnelkassen en de muur hebben we daarom zoveel mogelijk gezaaid en geplant. Daar is de grond sneller droog (minder slakken) en is meer bescherming tegen de wind.
Loop een rondje door de tuin als je komt oogsten. Genoeg te beleven. Geniet van alle kleuren groen. Misschien zie of hoor je onze torenvalken die veelvuldig de nestkast in- en uitvliegen of vliegt er net een ooievaar of buizerd over. Luister naar de vogels in het bos en de rietzanger in het riet. Die laten zich niet uit het veld slaan en wij ook niet.
Recepten
Kijk in de oogstwijzer op onze website voor een lekker paksoi recept of in de receptenwijzer van Velt of Odin. Zoek in de Groentebijbel (ligt op de tuin) of vraag iemand die ook aan het oogsten is. Let op: je hebt misschien wel twee recepten nodig want onze paksoi is een stuk groter dan die in de winkel.
Tot ziens op de tuin!
.