Tuinbericht

week 40-2024: 2, 4 en 5 oktober

Oogst deze week

  • kool
  • wortel of iets soortgelijks
  • ui
  • sla
  • paprika
  • de laatste sperziebonen op = op
  • en waarschijnlijk nog meer bij de tafel of de vlaggetjes

Je kent dat wel. Je hebt over een paar dagen een activiteit en je hoopt op gunstig weer. Het gaat door “onder voorbehoud”. Dat geldt ook altijd voor het oogstfeest. Nu ik dit schrijf (maandag, voor vandaag en morgen wordt veel regen voorspeld) ziet het er gunstig uit voor zondagmiddag 6 oktober. Maar niets zo veranderlijk als het weer. Bij twijfel even de website checken. Mocht het niet doorgaan dan zetten we dat vrijdagavond (uiterlijk zaterdagochtend vroeg) op de site.

Nog even de details. Het oogstfeest is op 6 oktober van 13.00 tot 16.00. Daaraan voorafgaand gaan we de pompoenen oogsten. Wil je helpen kom dan om 11.30. Jan Rooijmans heeft muzikanten waar hij vaak mee speelt gevraagd om samen op te treden. Joke Ruis heeft voor kinderen (en volwassenen) een leuke puzzeltocht uitgezet. Heb je de tocht volbracht dan is er een leuk presentje. Tessa Scholte maakt een tafel waar je fijn aan kunt knutselen. De vuurschaal en de pizza-oven gaan aan. Neem iets lekkers te eten mee dat je thuis bereid hebt of ingrediënten om een pizza te bakken. Het is fijn als je een kaartje doet bij het gerecht of het vegan, vegetarisch is of dat er vlees, vis in zit. De tuinder die mij volgend jaar zal opvolgen komt ook dus je kan kennis met haar maken. Kortom, veel reden om te komen!

Over de oogst

Zondag gaan we pompoenen oogsten maar nog niet meenemen. Volgende week wel.

Kool. Vorige week schreef ik al dat we ons zorgen maken over de kwaliteit van de rode kool. Hadden we voorgaande jaren prachtige kolen van soms wel meer dan vier kilo, dat zit er dit jaar niet in. Van de rode kool op Leyduin is een deel al eerder dit jaar ten ondergegaan aan slakken of teveel water en een deel opengebarsten. Woensdag gaan we de rode kool op Berkenrode oogsten. Het is twijfelachtig of we voor iedereen dit gewas hebben maar we hebben nog wel andere koolsoorten zoals koolraap of koolrabi.

Wortel. Ook daar moeten we gaan delen. Het wordt wortel, knolvenkel of pastinaak.

Ui. De laatste van dit jaar.

Sla. Sperziebonen. Op = op. Door de vele regen gaan de gewassen nu snel achteruit.

Paprika. Je hebt ze misschien al zien hangen. Het zijn snackpaprika’s. Sommige nog groen, andere al rood aan het kleuren. Groen goed eetbaar maar als je ze even laat liggen rijpen ze nog verder af.

Je hebt al gemerkt dat er meestal nog iets anders is, waarschijnlijk deze week ook.

Over de tuin

Gelukkig hadden we afgelopen zaterdag regelmatig zon tussen de buien na een hele natte vrijdag. Echt herfstweer. Toch gaat er nog wel iets de grond in. Tweejarige bloemen, bloembollen en knoflook. Verder is het vooral een kwestie van opruimen, mopperen op het knopkruid dat maar blijft ontkiemen, bedden verzorgen voor volgend jaar. En heel hard duimen dat we weer niet zo’n natte herfst en winter zullen krijgen als afgelopen seizoen.

Woensdag 2 oktober nemen we afscheid van Yarti. De afgelopen vijf maanden was ze twee dagen per week op de tuin (woensdag en vrijdag) en verzette veel werk. Hele fijne seizoenskracht. Janna is begonnen als nieuwe stagiaire van de Warmonderhof. De afgelopen drie weken was ze er al op zaterdag. We hopen dat ze een leerzame tijd bij ons heeft.

Tot ziens op de tuin!