week 33-2024: 14, 16 en 17 augustus
De ene dag zie je alleen nog maar kleine snijboontjes hangen en twee dagen later merk je ineens dat ze al zo groot zijn dat je ze kan plukken. Heel veel groenten zijn nu aan het afrijpen. Sommige zoals de sperzie- en snijbonen moet je dan snel oogsten. Met andere zoals bieten of wortel (dus groenten die in de grond zitten) hoef je minder haast mee te hebben. En bij de courgette kan je besluiten hoe groot je zo laat worden. Elke moestuinder weet dat nu de tijd van overvloed is. En zijn/haar buren ook: nog meer courgettes?
In onze facebookgroep besteedde ik aandacht aan fermenteren. Een goede manier om groenten te bewaren. Een aantal deelnemers reageerde daar enthousiast op maar het waren allemaal mensen waarvan ik weet dat ze al fermenteren. Voor anderen toch nog te onbekend? Verderop in dit tuinbericht wat meer uitleg en recepten.
Over de oogst
Sperzie- of snijboon. En misschien wel allebei. Het hangt ervan af hoeveel we er deze week van kunnen oogsten.
Biet of koolrabi.
Knolvenkel.
Tomaatjes, courgette.
Sla. Kijk ook even of er nog andijvie is. Te warm voor andijvie? Maak er een lekkere salade van.
Waar verder nog vlaggetjes staan: rucola, snijbiet, NZ spinazie, palmkool, bleekselderij, zomerpostelein. Het kan zijn dat we (tijdelijk) ergens een vlaggetje weghalen omdat het gewas weer moet aangroeien.
Zonnebloem. Aan elke plant zitten meerdere bloemen. Snijd een stengel van ongeveer 50 centimeter. Snijd vlak boven waar de plant een vertakking maakt.
Afrikaantjes en andere bloemen op de groentetuin.
Kruiden. Er staan geen vlaggetjes in de cirkel maar je mag er wel oogsten. Vergeet het bonenkruid niet. Toe te voegen aan wat mij betreft alle gerechten warm of koud. Vers of gedroogd.
Langs de muur staat veel rozemarijn en marjoraan. Pluk een flinke bos. Thuis uitspreiden op een theedoek. Als de blaadjes droog zijn ze van de steeltjes halen en in een potje doen, apart of gemengd. Je kan het bonenkruid ook drogen en erbij doen. Jammer voor de Appie want die verdient hier niets aan.
Fermenteren
Ik ben zelf ook nog niet zo lang “bekeerd” maar sinds ongeveer een jaar staat er altijd wel iets te fermenteren in huis en heb ik de koelkast verschillende potten staan met gefermenteerde groenten.
Dit is de tijd van de gefermenteerde courgette. Courgette in dunne plakjes snijden. Mengen met zout. Ongeveer 2 % zout op het gewicht van de groente. Dus 300 gram courgette is 6 % zout. Mengen met kruiden waar je zin in hebt. Venkel-, karwij-, mosterd-, korianderzaad zijn momenteel favoriet bij mij. Eventueel knoflook of gesnipperd uitje. In een pot doen. Afvullen met water tot dat de groente onder water staan. Iets zwaars op de groente leggen (b.v. een steen) zodat ze echt onder water blijven. (Ik gebruik zelf vaak een pickle press. Daar zit een veer in waarmee je de groente onder water drukt. Ik kocht de mijne bij Ekoplaza. Online bestellen en binnen een paar dagen kan je hem afhalen bij een filiaal naar keuze). Twee dagen laten staan. Proeven. Wil je de courgetteschijfjes nog wat zachter laten worden dan nog een dagje laten staan. Anders de pot in de koelkast zetten. Klaar om te eten. Schijnt een paar maanden te bewaren te zijn maar bij krijgt het die kans niet.
Voor meer uitleg, hoe fermentatie precies werkt, verschillende methodes, recepten kijk op.
https://velt.nu/tip/fermenteren
Verrot Lekker van Christiaan Weij en de boeken van Meneer Wateetons zijn aanraders. Vast wel te vinden in je bibliotheek.
8 september hebben we “kunst en ambacht op de tuin”. Ik hoop dat iedereen die ervaring heeft met fermenteren (of andere manieren van inmaken) dan laat zien hoe hij/zij fermenteert. Al kom je maar een uurtje, het is fijn om op deze manier kennis te delen. Neem je materialen mee, boeken die je gebruikt. Laat even weten of je hieraan mee wilt doen.
Tot ziens op de tuin!