Tuinbericht

week 32-2024: 7, 9 en 10 augustus

Oogst deze week

  • koolrabi
  • sla
  • tomaat
  • courgette
  • palmkool
  • groente van de dag: sperzieboon of biet of wortel
  • knoflook
  • waar nog meer vlaggetjes staan: snijbiet, NZ spinazie, rucola

Ergens in de schuur staat een doosje. Niet zomaar een doosje. Een betere naam is de schatkist van Marja. Het doosje zit vol met allerlei soorten bloemenzaad. Sommige bloemen worden voorgezaaid in de glazen kas, anderen direct in de tuin. Dit jaar ook pluimgierst. Pluk ervan en pluk dan meteen de roze boekweit. Allebei prachtig in een boeket. Op de foto bij dit tuinbericht zie je dat ze naast elkaar staan.

Over de oogst

Koolrabi. De tweede keer dit jaar. De eerste keer was aan het begin van het oogstseizoen uit de kas. De tweede lichting is helaas opgegeten door de slakken maar deze week kunnen we zelf weer van deze groente genieten. Ook het blad kan je eten.

Sla, tomaat, courgette. Veel mensen merkten vorige week op dat de courgetteplanten zo mooi in bloei staan. Dat klopt. Haal je courgetterecepten maar uit de kast. De komende weken staan ze op het menu.

Palmkool. Alleen de buitenste grote bladeren oogsten!! Niet allemaal van dezelfde plant oogsten!! Voor recepten: kijk even in de oogstwijzer.

Knoflook. De knoflook is vorig najaar geplant en heeft te maken gehad met heel veel regen. De knoflook is daarom niet goed bewaarbaar. Er kunnen teentjes in zitten die al wat schimmel hebben. De rest van de teentjes is dan nog prima.

Groente van de dag. Naast bovenstaande groenten en waar verder nog vlaggetjes staan (snijbiet, rucola, NZ spinazie) deze week sperzieboon of wortel of biet. We kunnen nog niet voorspellen welk gewas op welke dag. Dat is dus een verrassing.

Boeketje bloemen uit de groentetuin. Natuurlijk Afrikaantjes en de al eerder genoemde boekweit en gierst. Vergeet ook de bloemen van de koriander niet. Mooie witte schermbloem te vinden naast de druiven.

In de bloementuin plukken mag ook. 5 euro per boeket.

Over de tuin

Op de tuin is eind juli/begin augustus altijd de periode, vlak voordat de uien de grond uitgaan, waarin de tuin helemaal vol is. Nu we zijn begonnen met het oogsten van de uien komen er bedden leeg waarop we dit jaar geen groente meer gaan telen. Op sommige bedden wordt een groenbemester ingezaaid. Op andere komt een mulch laag.

Vol spanning kijken we naar de pompoenen. Zitten er al vruchten aan? In een normaal jaar zouden de pompoenen al behoorlijk groot zijn. Nu zien we vooral nog bloemen en af en toe een klein pompoentje. We moeten ook nog steeds tussen de pompoenplanten schoffelen en wieden want de planten zijn nog niet zo groot dat ze het hele bed afdekken.

We hebben dit jaar veel last van allerlei soorten gras. Een lastig onkruid omdat het diep en breed wortelt. Makkelijker weg te krijgen bij droog weer maar een lekker buitje regen is zo langzamerhand wel weer welkom.

Tot ziens op de tuin.