Tuinbericht

week 27-2020: 30 juni, 1, 2, 3 en 4 juli

Oogst deze week

  • tuinbonen/kapucijners/peultjes
  • spitskool
  • prei
  • knolvenkel
  • bindsla
  • aardbei
  • komkommer/courgette
  • snijbiet/ijskruid
  • en waar verder nog vlaggetjes staan

Wat is er de vorige week veel geoogst! Ook deze week is de oogst weer overvloedig. Raakt je koelkast overvol? Komkommer, courgette, koolsoorten (o.a. koolrabi, spitskool), kapucijners, knolvenkel, prei en tuinbonen kan je goed buiten de koelkast bewaren. Wel op een koele plek. Het zijn vooral de bladgroenten (sla, snijbiet, andijvie enz.) die graag gekoeld worden. De aardbeien snel opeten. Ze zijn niet lang houdbaar.

Een tip die ik beter al vorige week had kunnen geven : kom op warme dagen in de ochtend oogsten.  Als de temperatuur hoog is worden planten in de loop van de dag minder stevig.

Aan alle deelnemers is deze week een brief van Stichting Moestuin Leyduin verstuurd met een oproep om te helpen bij de financiering van zonnepanelen. Voor de zekerheid hier het rekeningnummer: NL66TRIO 0338 83 4109. Vaak staat er een tegenprestatie tegenover als je geld doneert via crowdfunding. Wij zien het als meer dan een economische transactie. Samen maken jullie de tuin mogelijk. Logisch dat een tuin als de onze haar eigen energie wil opwekken. Zoals we ook werken aan meer biodiversiteit en een fijne verblijfsplek voor iedereen.

Voor de vakantieperiode is het rooster voor de oogstdienst nog niet helemaal rond. We zoeken daarvoor dus nog mensen.  Al  kan je maar een beperkt aantal keren dan is dat al zeer welkom. Mail daarover met marja@moestuinleyduin.nl.

Over de oogst

Vorige week stond in het tuinbericht bij peultjes, kapucijners en tuinbonen dat het een keuze zou worden uit twee van de drie. Uiteindelijk hadden we voor iedereen drie van de drie. Of dat deze week weer gaat lukken weten we nu nog niet. Van de peultjes is al veel geoogst. De planten hebben hun beste tijd gehad. Als de peulen erg dik worden let er dan op dat ze niet taai worden. Je kan ze dan nog wel doppen en als erwtjes eten. Ook lekker.

De kapucijners mag je deze week ook zelf oogsten. Dat doe je het beste met een (tuin)schaartje of mesje. Ze zitten namelijk erg stevig aan de plant. Let er op dat de kapucijners mooi rond zijn.

Voor de spitskool heb je een scherp mes nodig om hem af te snijden.

De mesjes die we op de tuin hebben zijn bijna op (geen idee waar ze blijven) dus neem zelf een goed mes mee. De prei in zijn geheel uit de grond trekken. Met een schepje gaat dat het beste. Gebruik ook het groene gedeelte. Smaakt net zo goed. Alleen het gedeelte dat geel is geworden weggooien.

Bij de knolvenkel mag je kiezen of je hem deze week oogst of tot volgende week laat staan. Je trekt de plant in zijn geheel uit de grond. Heb je een lekker recept met knolvenkel, dan horen we dat graag. Print het uit en hang het op het schoolbord.

We denken dat we voor iedereen komkommer en courgette hebben maar misschien wordt het wel een komkommer en een patisson of twee komkommers.

Als je van het ijskruid oogst snij de stengels dan niet vlak bij het hart weg. De plant kan dan niet meer aangroeien. Zorg er altijd voor dat een deel van de stengel intact blijft. Hetzelfde geldt voor de Nieuw-Zeelandse spinazie

Neem weer een lekkere portie snijbiet mee (vlak boven de grond afsnijden) en een krop bindsla.

Neem ook een bakje voor de aardbeien mee. Het is moeilijk om te voorspellen hoe het met ze gaat. Ze hebben het vorige week zwaar gehad. Aardbeien houden niet van temperaturen boven de 30 graden en willen graag koele nachten. Liefst hebben ze een temperatuur van zo’n 25 graden. Dat halen we deze week niet.

Maak je een salade doe er dan ook wat aardbei  (en aalbes) door. Staat mooi en smaakt erg lekker.

Over de tuin

Ondertussen hebben we begrepen waarom bloemkool bloemkool heet. Het is namelijk een kool die liever bloem wil zijn. Dit jaar probeerden we voor het eerst bloemkool te telen. We aarzelden daarover omdat bloemkool van kleigrond houdt en niet van zandgrond. De bloemkool bleek het boven verwachting te doen. Omdat we vorige week zoveel oogst hadden, besloten we om ze nog een weekje op het land te laten. Dat bleek een verkeerde beslissing. We weten nu dat bloemkool niet van warmte houdt en daarop reageert door te willen gaan bloeien. Resultaat geen mooie gesloten witte bloemkool maar een grillige vorm met verkleuringen. Omdat we er niet van houden om groenten naar de composthoop te brengen hebben we er afgelopen zaterdag al van geoogst. De komende week gaan we daarmee verder. Zie het maar als een aparte broccoli?

Net als elke week staat schoffelen, wieden en maaien weer in de planning. Ondertussen zet Jan Willem de composthoop op, zorgt Corrie voor de kruiden en Marianne en Ineke voor de bloemen en houdt Ton de randen van de tuin strak. Natuurlijk met hulp van nog heel veel anderen.

Kijktip

De snijbonen zijn al goed omhoog aan het klimmen en de eerste sperziebonen komen in bloei. Vorige week kwam de crocosmia in bloei. Deze week de anemoon?

De foto bij dit tuinbericht is van Ton Apon en toont de reuzenscabiosa in verschillende stadia (van knop tot bloem). Te vinden bij de vijver.

Vakantie en oogsttijden

We hopen jullie deze week weer te zien op de tuin zowel bij het oogsten als bij het gezamenlijk eten op 3 juli. Daarna begint voor veel mensen de vakantie. Als je weg bent mag je iemand anders voor je laten oogsten. Leg ze uit hoe het oogsten werkt en wijs ze op de oogsttijden te houden. Dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 16.00 en donderdag van 9.00 tot 18.00. Omdat we in de zomermaanden vaak al vroeg beginnen en altijd nog moeten opruimen na de oogsttijden vragen we om daar echt rekening mee te houden.

Tot ziens,

Marja en Marga