Tuinbericht

Week 44-2019: 31 oktober, 1 en 2 november

Oogst deze week

  • ui
  • andijvie
  • rode kool of spruit
  • schorseneer of yacon
  • en er zijn ook nog witlofpennen en aardpeer

Deze week weer een paar groenten die vroeg in het voorjaar de grond in zijn gegaan en zich buiten ons gezichtsveld hebben ontwikkeld. Altijd spannend wat dat oplevert aan oogst.

De pastinaken, witlof, schorseneren en uien die we in deze periode van het jaar oogsten en eten zijn tweejarige planten. In het eerste jaar slaan ze veel voeding op in hun knollen en wortels zodat ze in het tweede jaar kunnen gaan bloeien. Die kans geven we ze niet. We eten ze aan het eind van het eerste jaar op.

Er zijn mensen die erg actieve darmen krijgen van deze gewassen en ze daarom niet eten. Dat is jammer want het zijn lekkere, verwarmende groenten. Tip: bereid geen grote hoeveelheden. Combineer aardpeer of schorseneer met pompoen, knolselderij of pastinaak in een groentestoofschotel. Je darmen en maag kunnen er dan langzaam aan wennen.

Vorige week zaterdag hebben we op de tuin in de oven aardpeerchips gemaakt. Voor veel mensen was de smaak een verrassing.

Binnenkort krijg je bericht over de laatste oogstdag van 2019 op 16 november. In dat bericht staat ook hoe je kan inschrijven voor het komende jaar.

Over de oogst

De schorseneren oogsten we voor omdat het een hele klus is om ze heel de grond uit te krijgen. Tips over het schoonmaken en bereiding kan je vinden in de oogstwijzer op deze website of  op www.schorseneren.nl.

Ook de yacon oogsten we voor omdat het een kwetsbaar gewas is. Yacon heet ook wel appelwortel. Als je ze nog een weekje laat liggen worden ze  wat zoeter. Rauw lekker door een salade. Ook yacon heeft een eigen website met lekkere recepten. Kijk op http://www.tastyyacon.be/.

Deze week weer uien. Er is ook andijvie.

Rode kool of spruiten. Je mag ze zelf oogsten. Voor de rode kool heb je een stevig scherp mes nodig.

De plant van de spruit heeft veel ruimte nodig en de opbrengst per plant is laag. Dat is de reden dat spruiten op kleine tuinderijen vaak ontbreken. Wij hebben ze wel omdat het leuk is om te zien hoe ze groeien maar helaas is er niet genoeg voor iedereen. Je plukt ze met de hand. Laat de kleintjes aan de plant zitten zodat ze nog verder kunnen groeien.

De kruidentuin wordt al leger maar van wat er nog staat mag je nog oogsten. Ook tussen de appelbomen staan kruiden waarvan je mag oogsten. Ik heb zelf een paar weken geleden wat citroenmelisse, munt, tijm en salie geoogst. Laat de kruiden een paar dagen drogen, knip ze in kleine stukjes en je hebt een lekkere thee. Voor de kleur is het leuk om wat goudsbloemblaadjes er doorheen te mengen. Maar daar is het nu eigenlijk al te laat voor. Volgend jaar eerder aan denken.

Heb je vorige week geen witlofpennen meegenomen en vind je het leuk om zelf witlof te trekken, neem ze deze week dan mee.

De tuin deze week

We genieten van het mooie, droge weer en doen allerlei werkzaamheden die we de afgelopen weken niet konden doen. Vandaag is er knoflook gepoot, gras gemaaid, blad geharkt dat we composteren.

We zien jullie graag op de tuin.