Week 26-2019: 27, 28 en 29 juni
Van een imker hoorde ik dat na velen jaren studie en observatie de bijen hem elke keer weer blijven verrassen. Veel blijkt anders te gaan dan je in allerlei boeken over bijen kan lezen. “Je kan die boeken net zo goed weggooien”, vond hij.
Bij de groenteteelt is het net zo. Veel gaat niet volgens de boeken. We hebben de pompoenen netjes op tijd gezaaid, ze goed verzorgd tijdens de opkweek en na het uitplanten maar ze willen maar niet goed op gang komen. Waar het aan ligt? We hebben te maken met een wisselvallig seizoen: warm, koud, droog, nat en nu weer warm. Maar eigenlijk is dat niet eens zo uitzonderlijk. We verzorgen de planten zo goed mogelijk en hopen er maar het beste van.
Deze week aangepaste oogsttijden
Woensdag 26-6 van 14.00 tot 18.00 mag je aardbeien en peultjes komen oogsten. Volgende week is er vast weer een aardbeienalert (let op de website) want de aardbeien rijpen nu mooi af. Het zijn er heel veel waarvan elke dag geplukt moet worden.
Donderdag oogst van 9.00 tot 21.00. Vrijdag van 9.00 tot 17.00. Zaterdag van 8.30 tot 16.30. Je mag dus elke dag een uur eerder komen dan normaal. Zeker op warme dagen is het slim om vroeg te komen.
Volgende week gaan we over op het zomerrooster. In juli en augustus zijn de oogsttijden als volgt: Donderdag van 9.00 tot 21.00. Vrijdag van 9.00 tot 16.00 en zaterdag van 8.00 tot 15.00. We gaan de tijden echt handhaven. Wij (Marja en Marga) zijn daar niet zo goed in. Gelukkig hebben we oogstdiensters die ons hierbij helpen. Deel deze tijden ook met partners die ook oogsten en je vervangers als je zelf afwezig bent.
De bloemenworkshop van 29 juni gaat niet door.
Over de oogst
Aardbeien, peultjes, tuinbonen, kapucijners. Het is volop zomer. Vorige week zaterdagmiddag hoorden we dat de aardbeien en peultjes op waren. Er hing echter nog genoeg om te plukken aan de planten maar het klopt dat “het laaghangende fruit” al geplukt was. Dat betekent: iets beter zoeken. Bij de aardbeien het blad opzij duwen, dan zie je nog mooie vruchten hangen. Bij de peultjes ook laag bij de grond kijken en tegen het net aan.
De tuinbonen oogsten we voor maar we zullen ook aangeven waar je zelf mag oogsten. Wij oogsten zelf met de hand. De onderste bonen het eerst. Die zijn het dikst en voelen stevig aan. De boon recht langs de plant naar beneden trekken. Dan laat hij los zonder dat de plant omvalt en zodat de overige bonen nog kunnen doorgroeien
Spitskool. Dit jaar zonder rupsen. Met dank aan het insectendoek dat we over de planten hebben gespannen. Je mag de plant afsnijden vlak boven de grond. Je hebt daarvoor wel een stevig, scherp mes nodig. Met de mesjes die je op de tuin kan lenen lukt het niet goed. We zullen een deel vooroogsten.
Kapucijners moeten echt goed rond zijn. Je eet de erwtjes die in de peul zitten. Gebruik een schaartje of mes. Ze zitten stevig aan de plant. Pas op dat je de draden waarmee de kapucijners opgebonden zijn niet per ongeluk doorknipt.
Jarenlang hadden we aan een bed snijbiet meer dan genoeg. Maar ondertussen is het een gewilde groente geworden. Van de twee bedden die we nu hebben is de afgelopen weken zoveel geoogst dat de planten even tijd nodig hebben om weer aan te groeien. Dus, deze week geen snijbiet. Hopelijk volgende week weer wel. We gaan nog een bed extra zaaien.
De tuin deze week
Door de warmte gaat nu opeens alles heel snel. Er is veel te schoffelen en te wieden. Deze week gaan we weer planten o.a. boerenkool. Er staan ook nog steeds kisten klaar waarin Afrikaantjes gezaaid moeten worden. Wil je komen helpen dan is dat zeer welkom.
Vorige week kon je lezen in het tuinbericht dat er een bijenvolk in de boomkast die hoog in de kastanjeboon hangt is getrokken. Het was toen nog spannend of ze zouden blijven. Dat hebben ze gedaan!
Kijktip
Je kan ze niet missen. De Afrikaantjes komen in bloei. Er zijn ook steeds meer goudsbloemen en Oost-Indische kers. Allebei eetbaar. Je mag er, met mate, van plukken.
Tot ziens op de tuin!