Tuinbericht

Week 43 (26, 27 en 28 oktober)

Oogst deze week

  • pastinaak
  • pompoen
  • palmkool
  • bietjes of spruitjes
  • en nog meer

Eind oktober. Week 43. Nog niet de laatste oogstweek maar die komt er wel snel aan. Misschien volgende week al. We hebben een aantal droge, warme dagen gehad maar nu is het al weer een paar dagen erg vochtig. De grond blijft daardoor verzadigd met water en warmt niet meer op. Gewassen die diep de grond in gaan zoals pastinaak, schorseneer en witlof vinden dat niet fijn en moeten snel geoogst worden. Normaal zijn dat gewassen die lang in de grond kunnen blijven en zelfs tegen vorst bestand zijn.  Uit veel andere gewassen is nu de groei. Of week 44 echt de laatste week wordt, met 4 november als laatste oogstdag, kan je zodra het bekend is lezen in de agenda op deze website. Je krijgt er ook per e-mail bericht over. In dat bericht staat ook de informatie over de aanmelding voor volgend jaar.

De oogst deze week

Vandaag is er al een kist pastinaak geoogst. De meeste waren gelukkig goed. Maar het lijkt me niet raadzaam om ze veel langer in de grond te laten. We hebben nu ook alle witlofpennen geoogst. Als je vorige week nog niet gehad hebt of als je nog een extra pen wil, neem dan mee. De schorseneren gaan ook de grond uit. Helaas zitten daar veel slechte bij.

Als je zowel pastinaak als witlof meeneemt kijk er dan even goed naar of ruik eraan voordat je ze in je tas stopt. Want het is geen goed idee om de pastinaak in een emmer aarde te stoppen en de witlofpennen op te eten.

Kiezen tussen bietjes en spruitjes. De bietjes komen van Berkenrode. Een deel van de spruitjes zullen we vooroogsten maar als je ze zelf wilt plukken mag dat ook. Wees voorzichtig met de planten. Draai de spruitjes van de stengel. Ze zitten stevig vast. Laat de kleine zitten.

In de kas liggen nog pompoenen die eind september op Berkenrode geoogst zijn. De laatste van dit jaar.

Bij de snijbiet, raapsteel, pluksla, slakropjes, bladmosterd en rucola staan vlaggetjes. Oogst kleine hoeveelheden zodat er voor iedereen die dat wil genoeg is.

De tuin deze week

De bloemen van de dahlia’s zijn afgeknipt zodat de planten in ruststand kunnen. Binnenkort worden de knollen uit de grond gehaald en droog opgeslagen. Vorig jaar zijn ze de winter niet goed doorgekomen. Dit jaar hopelijk wel.

De stengels van de aardperen zijn weg en de palen die nog op het land stonden ook. Als er binnenkort schapen komen op de natuurterreintjes naast de tuin kunnen we ze weer zien lopen.

De eerste voorbereidingen voor de herinrichting van de voortuin zijn gedaan. We gaan de bloementuin meer naar de ingang verplaatsen. De medicinale kruiden gaan voor een deel verdwijnen of worden verplaatst. Het kleinfruit dat in de kooi stond krijgt een nieuwe, kleinere plek. De palen gaan weg.

Kortom: we nemen afscheid van ‘zoals het was’ zodat er weer ruimte komt voor het realiseren van nieuwe plannen en een nieuw teeltjaar.

Kijktip

Op de website staan foto’s van het oogstfeest. O.a. van de pizza-oven. Hopelijk gaat die op de laatste oogstdag weer aan.

Tot ziens op de tuin,

Marga, tuinteam en stagiaires

P.S. Omdat mijn telefoon kapot is kon ik de afgelopen dagen geen foto’s maken. Bij dit bericht plaats ik daarom een foto die Ton Apon in oktober 2016 maakte. Toen waren de aardbeienplanten er nog en was het aanzienlijk droger dan nu.