Tuinbericht

Week 42 (19, 20, 21 oktober)

Oogst deze week

  • aardpeer
  • witlofpennen
  • knolselderij
  • raapsteel
  • kropje sla

Over de oogst

Het is ‘knollentijd’. In de laatste weken van het oogstseizoen gaan de groenten uit de grond die de afgelopen maanden energie hebben opgeslagen in hun knollen en wortels. Zoals: aardpeer,knolselderij, pastinaak, koolraap, schorseneer en ook ui en biet. In tegenstelling tot meer ‘luchtige’ groente zoals bonen die mooi gebloeid hebben en naar de zon zijn gegroeid hebben deze gewassen een ‘zwaarder’ karakter. Ze hebben zich, verborgen voor ons, in de grond ontwikkeld. Ze hebben een voedselvoorraad opgebouwd zodat ze kunnen overwinteren en volgend jaar kunnen gaan bloeien. Dat laatste verhinderen wij door ze nu te oogsten. Het zijn groenten die er niet zo mooi uitzien (waarom ook?  niemand kon ze zien), die lang te bewaren zijn, die soms wat zwaar op de maag liggen. Geschikt voor stoofpotten, maaltijdsoep, stampotten.  Vroeger werden ze vaak ingekuild zodat  er ook in de winter groente gegeten kon worden.

Deze week knolselderij, aardpeer en witlofpennen. De witlofpennen zijn al uit de grond gehaald. Ze liggen nu te rusten zodat je ze straks mee kan nemen en zelf witlof kan trekken. Hoe je dat doet lees je in  de oogstwijzer op deze website. Je kan daarin ook lezen hoe je aardpeer oogst en wat je ermee kan doen. Voor het oogsten van de knolselderij heb je een riek nodig. De planten zitten met heel veel wortels stevig in de grond. Je neemt veel grond mee als je de knol de grond uit haalt. Schud de plant daarom goed uit zodat er zoveel mogelijk grond achterblijft en snij de wortels af.

Naast de knollen ook nog wat bladgroenten zoals het laatste kropje sla (seurat en groen/rode mixsla). De raapsteel waar een paar weken geleden van geoogst is, is goed aangegroeid. Er kan weer van gesneden worden.

Voor de verzamelaars onder ons: op verschillende plekken staan nog oranje vlaggetjes zoals bij de bonen en de pluksla. Kijk of er nog wat te halen valt.

De tuin deze week

De zon en de warmere temperaturen hebben de tuin goed gedaan. De bodem kon lekker drogen. Op veel bedden is nu winterrogge ingezaaid of compost aangebracht als een mulch(afdek)laag. Zo heeft  de grond een lekker dekentje in de winter. Het bodemleven vindt dat fijn, voedingstoffen worden beter vastgehouden en het is goed voor de structuur. De compost is gemaakt van alles wat achterbleef van de groente nadat jullie die naar huis meenamen en van maaisel uit het bos.

Ondertussen maken wij plannen voor volgend jaar. Een nieuwe inrichting van de bloementuin? Je hoort er later meer over.

Kijktip

Geniet van de herfstkleuren en –geuren. Kijk op de website voor zomerse foto’s.

Tot ziens op de tuin,

Marga, tuinteam en stagiaires