Tuinbericht

Week 40 (5, 6, 7 oktober)

Oogst deze week

  • appels
  • uien
  • palmkool
  • biet/knolselderij/prei/worteltjes om te verdelen

Geslaagd oogstfeest

We hebben de appels geoogst. Onder het motto “wie oogst zal zaaien” is er winterrogge gezaaid. Er was heerlijk eten waar iedereen aan bijgedragen had en sfeervolle muziek van de “Fijn dat je aan het oogsten band”. De houtoven is officieel in gebruik genomen en er is gesmuld van de pizza’s die er uit kwamen. Er waren veel mensen en het weer hield zich goed. Kortom: een zeer geslaagd oogstfeest.

Preparaten maken

In onze composthopen gaan compostpreparaten, op het land verspreiden we het kiezel- en het koemestpreparaat. De preparaten worden in de biodynamische landbouw toegepast om de levensprocessen en de vitaliteit van de bodem, plant en dier te versterken.  Wil je daar meer over weten? A.s. donderdag (5 oktober) vanaf 16.00 uur gaan we de preparaten maken. Terwijl we daarmee bezig zijn gaan we met elkaar in gesprek: waarom we het doen, wat de betekenis is, wat het ons leert, waar we over twijfelen, hoe we ons op verschillende manieren met de tuin verbinden, hoe de tuin onderdeel is van een groter geheel enz. Wil je meedoen, kom dan langs.

Over de oogst

Elstar appels. Afgelopen zondag door veel handen voorzichtig geplukt. Bijna een kilo per aandeel. Ze smaken heerlijk.

Het is je misschien al opgevallen. Geen boerenkool dit jaar. Helaas. Net als de voorgaande jaren heb ik twee kisten boerenkool (140 plantjes per kist) en twee kisten palmkool besteld. Op de afleverbon stond dat ook keurig vermeld maar er bleek iets verkeerd gegaan te zijn. We kregen vier kisten palmkool en geen boerenkool. Toen de kisten gearriveerd waren, was daar al niets meer aan te doen. Het kost zes weken om plantgoed op te kweken. Te laat om nog boerenkool te planten die dit jaar nog geoogst kan worden. We zullen het dus met palmkool moeten doen. Ook lekker.

Nog een keer bieten, de laatste prei van dit jaar, de eerste knolselderij en wat worteltjes. We gaan ze verdelen.

De tuin deze week

Waar de courgettes en de pompoenen stonden is tijdens het oogstfeest winterrogge ingezaaid. We zijn nu bezig om de bedden waar de uien stonden schoon te maken, waarna we ze kunnen inzaaien en gaan dan de sperziebonenbedden leeg ruimen (kijk even of je nog wat bonen ziet hangen). Ook op Berkenrode zijn we op woensdag hard bezig om het land goed de winter in te laten gaan. Het is een beetje een race tegen de klok want na half oktober inzaaien heeft niet veel zin meer. We duimen daarom ook  voor droog weer want dan gaat het werk op het land een stuk sneller. Hulp is zeer welkom.

Spannend is wat de sla en andijvie gaat doen, of de veldsla die ingezaaid is goed kiemt en of we binnenkort van de bladmosterd kunnen oogsten. Als we zonnig, droog weer krijgen komt het goed. Dus, nog een reden om voor mooi weer te duimen.

Kijktip

Vandaag aangename temperaturen op de tuin. Dat leverde ook meteen weer veel beweging op bij de bijenkasten. Zodra het weer het even toelaat gaan de bijen naar buiten om voedsel te halen. Ik wil de bloemen die er nog op de tuin staan daarom voor hen reserveren. Ben je op de tuin als de zon schijnt, ga  dan even bij ze kijken.

Nog een tip: achter de kassen staat een mooi sierappeltje.

Tot ziens op de tuin,

Marga, tuinteam en stagiaires