Tuinbericht

Week 35 (31 augustus, 1 en 2 september)

Oogst deze week

  • pompoen
  • sperzieboon
  • ui
  • sla
  • courgette of komkommer
  • biet, knolvenkel of bleekselderij
  • misschien al palmkool

Let op:

Deze week kan er op donderdag nog tot 21.00 uur geoogst worden, in september tot 20.00. Als het heel koud is of regent waardoor het sneller donker wordt, houd er dan rekening mee dat de mensen die de tuin open houden niet te laat naar huis willen.

Op zondag 10 september is de tuin van 11.00 tot 16.00 open wegens open monumentendag. Je mag dan komen oogsten. Zowel op 9 als op 10 september is er een speciaal programma in Huis Leyduin. Voor meer informatie: kijk op de website van Landschap Noord-Holland.

Over de oogst

In de voorgaande jaren oogsten we de pompoenen allemaal tegelijk op het oogstfeest. Omdat een groot deel van de pompoenen op Leyduin nu al oogstbaar is gaan we het dit jaar anders doen. Je mag er deze week zelf een oogsten van het land. Let er bij het los snijden op dat er nog een stukje steel aan de pompoen blijft zitten. De pompoen is dan lang bewaarbaar.

Deze week gele sperziebonen. Ze smaken net als de groene. Ze staan helemaal achterop het land. Dat maakt het oogsten makkelijk. Je kan er vanaf het graspad goed bij.

Kiezen tussen biet, knolvenkel en bleekselderij. Er is nog wat biet over van vorige week en we gaan de grootste bleekselderij en knolvenkel oogsten. Misschien een goed idee om een keer een groente te kiezen die je niet zo goed kent? Donderdag besluit ik of er ook al van de palmkool geoogst kan worden. Als dat het geval is, oogst dan de onderste grootste bladeren. Vanuit het hart kunnen dan nieuwe bladeren aangroeien. Kijk in de oogstwijzer voor meer informatie en recepten.

Er kan ook weer Nieuw Zeelandse spinazie geoogst worden en een beetje rucola of zomerpostelein. Deze week geen snijbiet. Alle bladeren van de snijbiet zijn afgesneden omdat er veel slechte bij zaten. De planten groeien weer aan. Kijk maar even naar de planten achteraan op het bed. Die zijn als eerst afgesneden en beginnen al weer te groeien.

Soms lijkt het lekker naar basilicum in de schuur. Er staat nog steeds nog veel in de kas. Ook deze week gaan we er van snijden.

Over de tuin deze week

Ik zit dit bericht buiten te schrijven, tijdens misschien wel de laatste zwoele zomeravond van 2017. Voor morgen wordt er veel regen voorspeld. We hadden de afgelopen dagen een korte warme en droge periode. Zo droog dat we zelfs weer beregend hebben bij de gewassen die net geplant of gezaaid waren. Door het droge weer hebben we goed kunnen maaien, schoffelen en wieden. De tuin ligt er dank zij het werk van alle stagiaires en vrijwilligers mooi bij. De komende weken komen er steeds meer bedden leeg. Aan elk bed besteden we dit jaar nog aandacht. We zaaien groenbemester in, geven compost of mest. Alles afhankelijk van de gewassen die daar volgend jaar moeten gaan groeien. Van ons stukje land bij buitenplaats Berkenrode aan de Herenweg gaan we de komende tijd veel oogsten. Er staan nog veel pompoenen, bieten, bleek- en knolselderij, spruit, rode kool en prei. Wil je een keer helpen bij het oogsten of bij het vervoer (een auto met trekhaak is dan erg handig) dan is dat zeer welkom.

Kijktip

Deze tip is alleen bestemd voor de mensen die op de tuin zijn als het daar rustig is. In de zonnebloemen zitten dan vaak veel puttertjes. Prachtige geel, zwart, rode vogeltjes. Ze maken een gezellig kwetterend geluid.

Om er voor te zorgen dat er voor de bijen zo lang mogelijk veel te halen is hebben we een maand geleden boekweit ingezaaid. Het staat nu al in bloei. De bijen, hommels en andere insecten vliegen er graag op maar phacelia blijft toch favoriet.

 

We zien jullie graag op de tuin om te oogsten, voor een workshop, open monumentendag of het oogstfeest. Voor meer informatie: kijk in de agenda. Wil je bij een van deze activiteiten komen helpen, laat het dan weten.

Marga, tuinteam, stagiaires