Tuinbericht

Week 26 (29 en 30 juni en 1 juli)

Oogst deze week

  • tuinboon
  • peultjes/kapucijners
  • courgette/komkommer
  • sla (verschillende soorten)
  • snijbiet
  • bosuitjes
  • rode bes
  • spitskool

Over de oogst

Een beetje een herhaling van vorige week.  De tuinboon, peultjes en kapucijners deze week zelf plukken. De tuinbonen trek je een beetje naar beneden. Dan laten ze makkelijk los. De dikke peultjes kan je ook plukken. Doe dan alsof het kapucijners zijn. Dus alleen de “erwtjes” eten. Laat de kleine peultjes hangen. Let op waar de vlaggetjes staan en wees  voorzichtig zodat je niet  op de naastgelegen bedden/gewassen gaat staan.

Deze week kropsla en er is ook nog bindsla en sla seurat (rode sla). We hebben ook “vergeten sla”. Ergens achterop een bed staan een aantal kropjes little gem. Helemaal over het hoofd gezien. Te gebruiken als stoofsla.

Vorige week zette ik in het tuinbericht: courgette of komkommer. Maar beide groeide door de warmte zo hard dat we er meer van hebben geoogst dan ik verwachtte. Hoe het deze week gaat? Voor de zekerheid schrijf ik “of” maar misschien wordt het  weer “en”.

De bosuitjes zijn klein maar we oogsten ze toch nu al. Bij de plantuitjes die ik bestelde zaten heel veel kleine uitjes. Die gaan niet uitgroeien tot een volwassen ui. Daarom eten we ze nu al op.

En nog meer: we gaan weer bieten dunnen. Deze keer zitten er soms al behoorlijke bietjes bij en het blad is erg mooi. Snij het blad als je thuis bent van de biet af. Zet de bladeren in water zodat ze lang vers blijven en doe ermee wat je met snijbiet doet.

Er is nog roodlof. Bitter van smaak. Lekker  met rozijnen, dressing waar diksap in zit en bijvoorbeeld stukjes banaan. De groenlof staat er ook nog maar die is zo bitter dat ik hem niet aan durf te bevelen.

De tuin deze week

In deze weken is er zoveel te oogsten dat ik me regelmatig afvraag of we in sneltreinvaart de tuin aan het leeghalen zijn maar dan realiseer ik me dat er nog veel aankomt en dat we nog steeds aan het planten en zaaien zijn.

Met de aardbeienoogst is het snel gegaan. Als de planten volop in vrucht staan kunnen ze niet goed tegen regen. Gelukkig was er al veel van geoogst voor de onweersbui van vorige week donderdag. Kijk of je nog een paar mooie ziet hangen om meteen op te eten.  We willen deze week vooral de kinderen nog laten plukken.

We gaan deze week weer planten. O.a. boerenkool, prei en palmkool.  De eerste bedden met tuinbonen zijn we leeg geoogst, gemaaid en gefreesd (met dank aan onze stagiaires). Over een week gaan we daar sperziebonen zaaien. Ook wil ik nog snijboon en pronkboon zaaien op de plek waar nu nog peultjes en kapucijners staan.  Dat wordt een beetje een race tegen de klok want het betekent dat de bedden leeg moeten, schoongemaakt, en de stokken voor de bonen geplaatst.

We hadden de afgelopen twee keer zwermende bijen. Omdat onze eigen kasten allemaal vol zitten heeft Albert onze imker een goede plek voor ze gezocht. Een zwerm is naar Zeeland, de andere naar Driebergen.

Kijk- en luistertip

De phacelia staat in bloei en dat levert heel veel gezoem op want de bijen en hommels zijn er gek op. Naast de phacelia hebben we gras ingezaaid. Het nieuwe pad is nu beloopbaar (nog even wachten als het nat is). Het vaste plantenbed naast het graspad staat nu prachtig in bloei.

We zien jullie graag op de tuin,

Marga, tuinteam en stagiaires